Analytiker: Dong presset af stor gæld

Dong er i en kreditklemme. Enten skal de sælge ud eller låne penge af staten for at få kontorl over deres gæld, vurderer en analytiker.

Dong mangler penge til investeringer i nye havvindmøller. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I omegnen af 33 milliarder kroner. Så mange penge skylder Dong ifølge de seneste tal, og den massive gæld er en af hovedårsagerne til, at det statsejede energiselskab nu går tiggergang hos finansminister Bjarne Corydon, vurderer en analytiker.

- Dongs udfordring er, at de har en meget høj gæld - så høj at de risikerer at blive nedgraderet af kreditvurderingsinstitutterne. Det vil betyde, at de er nødt til at betale højere renter, når de er ude på lånemarkedet, fortæller a

.

Dong bliver ratet af de internationale kreditvurderingsbureauer, og lige nu er ratingen på det laveste niveau, som Dong selv har sat som målestok. Hvis gælden stiger yderligere, så risikerer Dong, at ratingen falder, og det vil alt andet lige betyde, at renteudgifterne stiger med flere hundrede millioner.

Penge til hav-eventyr

Dermed er Dong fanget i en kreditklemme. De har brug for penge til nye investeringer i havvindmøller, men kan ikke låne sig til hav-eventyret. Derfor har de to muligheder. Salg eksisterende Dong-forretninger eller en pose penge fra staten, som ejer 80 procent af virksomheden.

I forvejen har Dong planlagt flere frasalg, men får man ikke flere penge i kassen, så kan frasalg blive til udsalg, mener Jens Houe Thomsen.

- Man har planer om at sælge aktiver for 10 milliarder kroner, og det vil de ikke være presset til, hvis de får en kapitalforhøjelse. Hvis de ikke får kapitalforhøjelsen, kan de blive tvunget til at sælge aktiver, som de ellers helst ikke vil have solgt, siger han.

Vil de betyde noget for den almindelige dansker og elpriserne, at Dong er presset økonomisk?

- Det påvirker os alle samen, fordi vi alle er ejere af Dong. Jeg tror dog ikke, det på den korte bane vil betyde højere elpriser, men vi har alle en interesse i, at Dong er et lønsomt, veldrevet foretagende, som ikke skal betale for meget for deres gæld, siger Jens Houe Thomsen.