Analytiker: Mistænkt for milliard-svindel efterlod tydeligt pengespor

Politiet har fulgt penge fra Danmark til udlandet i sag om svindel mod Skat for 6,2 milliarder kroner.

Det er nærliggende at tro, at politiet har haft et ganske udmærket pengespor i den her efterforskning, siger DR’s erhvervsanalytiker, Thomas Svaneborg.

En 45-årig mangemillionær bosat i Dubai er ifølge DR Nyheders oplysninger mistænkt for at være en af de centrale i sagen om milliard-svindel mod skat.

Men hvordan er han kommet i søgelyset?

- Det er nærliggende at tro, at politiet har haft et ganske udmærket pengespor i den her efterforskning, siger DR’s erhvervsanalytiker, Thomas Svaneborg.

- Det er jo sådan, at de penge, der er gået ud af Danmark, er blevet betalt fra en bank i Danmark og så videre til en bank i England. Og herfra er de blevet betalt videre til andre banker, så der har simpelthen været et spor, man har kunnet følge, siger han.

Han bruger betegnelsen ”follow the money” til at beskrive den metode, der formentlig har ledt politiet på sporet af den 45-årige finansmand ved navn Sanjay Shah.

- Det kan sagtens tage lang tid at følge de spor, men jeg tror, at når først man er kommet ind i det, så har det været forholdsvist enkelt, siger Thomas Svaneborg.

Mistænktes virksomhed vokset ekstremt

Sagen om de 6,2 milliarder kroner, som Skat siden 2012 og frem til i sommer er blevet franarret gennem forfalskede ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat, tog en ny drejning i går.

Her kom det frem, at Bagmandspolitiet havde beslaglagt 1,7 milliarder kroner ud af de 6,2 milliarder.

Og i dag kan DR Nyheder så fortælle, at en af de centrale mistænkte er den 45-årige Sanjay Shah, som er opvokset i London og gennem 00’erne arbejdede for flere store investeringsbanker, indtil han blev fyret omkring 2008 og flyttede til Dubai.

- Så startede han sin egen virksomhed, som er vokset helt ekstremt de seneste par år, siger Thomas Svaneborg.

En række af ting kæder mistænkte til sagen

Politiet vil ikke kommentere DR's oplysninger om mistanken mod den 45-årige finansmand.

- Politiet vil hverken bekræfte eller afkræfte, hvem der er mistænkte, om der er nogen mistænkte, hvad de hedder, og om de er sigtet eller tiltalt, siger Thomas Svaneborg.

Men på trods af det, er der flere ting, der kæder den mistænkte til sagen.

- Det der nagler hovedpersonen til sagen her er, at hans virksomhed i London blev ransaget forleden af britisk politi. Vi ved, at det britiske finanstilsyn har assisteret dansk politi i efterforskningen af netop Sanjay Shah og Solo Capital Partners, og vi ved også, at dansk politi tilbage i september har beslaglagt en mindre formue i hans bank i Tyskland.

- Så der er en lang række ting, der kæder Sanjay Shah til den her sag, og derfor er vi sikre på, at dansk politi har ham i søgelyset her, siger Thomas Svaneborg.

Han understreger også, DR Nyheder er sikre på oplysningerne om den mistænkte, der bygger på en lang række af hinanden uafhængige kilder i både Danmark, Tyskland og Storbritannien, ligesom oplysningerne er sammenholdt og krydstjekket med oplysninger fra tyske og engelske selskabsregistre.

Flere mistænkte

Den mistænkte 45-årige Dubai-bosatte brite, Sanjay Shah, er ifølge Thomas Svaneborg lige nu er et sted uden for både dansk og britisk politis rækkevidde.

Men han har hyret den rutinerede danske forsvarsadvokat, Jakob Lund Poulsen. Det bekræfter advokaten over for DR Nyheder.

Samtidig er Sanjay Shah ikke den eneste mistænkte i sagen.

- Den anden person er repræsenteret af en anden meget dreven forsvarsadvokat Anders Nemeth, men hvilken rolle han har spillet i sagen, er vi stadig usikre på, siger Thomas Svaneborg.

- Udover de to fortæller vores kilder, at politiet har identificeret flere andre, som de meget gerne vil anholde og retsforfølge i Danmark, tilføjer han.

En af dem er ifølge DR Nyheders oplysninger Sanjay Shahs partner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk