Analytiker: Norwegian har tabt en halv milliard på strejken

Den strejke, der for alvor brød ud i onsdags koster hver dag Norwegian mange millioner kroner i tabte billetter og indkvartering af passagerer, vurderer luftfartsanalytiker.

Norwegian har bestilt fly for hundrede milliarder kroner. Men for hver dag deres maskiner står på jorden, mister selskabet mange millioner, forklarer luftfartsanalytiker fra Sydbank, Jacob Pedersen. (Foto: Steffen Ortmann © Scanpix)

Den strejke, der brød ud for 11 dage siden står for øjeblikket til at koste Norwegian i omegnen af en halv milliard kroner.

Det vurderer luftfartsanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen.

Efter konflikten for alvor brød ud i onsdags, forklarer han, at det norske lavprisselskab har blødt mange millioner hver dag.

- Der er grænser for, hvor lang tid Norwegian kan holde til at tabe penge i det her tempo, siger han.

Ingen vil på sommerferie med Norwegian

Hovedårsagen til milliontabet er, at billetsalget stort set er lammet.

- De billetter, der skulle have været solgt indenfor den næste uge til halvanden, dem kommer Norwegian ikke af med nu, forklarer Jacob Pedersen.

Og strejken påvirker også billetsalget fremadrettet. De danskere, der sidder med planer om at tage en sommerferierejse, vil måske begynde at kigge efter alternative flyselskaber.

- Mange vil vente og se, om Norwegian kommer fornuftigt i gang igen efter strejken, siger Jacob Pedersen.

Store ekstraomkostninger tynger

Dertil kommer en lang række omkostninger, der følger med det kaos, som er opstået i flytrafikken.

Der er passagerer, som er strandet på deres destination. De skal informeres, ombookes, og sandsynligvis både indkvarteres og bespises, forklarer Jacob Pedersen.

Ikke presset af kæmpegæld

I følge Norwegians kvartalregnskab havde koncernen ved udgangen af 2014 en gæld på 13,3 milliarder norske kroner.

Men under en pressekonference i sidste uge forklarede Norwegians topchef, Bjørn Kjos, at selskabet råder over 2,1 milliarder i egenkapital.

Efterfølgende afviste de overfor det norske finansmedie, E24, at strejken inden for nærmere fremtid kan tvinge selskabet til at bryde med kreditorernes lånevilkår.

Lånevilkårene binder blandt andet Norwegian til altid at have en bogført egenkapital på 1,5 milliarder kroner. Og derfor har koncernen fortsat en vis overlevelsesevne, mener Bjørn Kjos.

Tror på løsning inden konkurs

Så selvom selskabet dag for dag styrtbløder norske millioner, tror analytiker, Jacob Pedersen, på en konfliktløsning, inden situationen ender i konkurs.

- Norwegian var indtil for halvandet år siden et meget velrenommeret, fremadstormende, velindtjenende selskab. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig i min vildeste fantasi, at det her kommer til at koste selskabets liv.

Facebook
Twitter