Analytiker om konkurs: Afvikling vil tage flere år

Læs her, hvad der sker, når et firma indgiver konkursbegæring.

Det kan tage flere år at afvikle resterne af Pihl & Søn, vurderer DR's analytiker Thomas Svaneborg.

Når et firma selv indgiver konkursbegæring, er de gået konkurs. Inden E Pihl & Søn indgav konkursbegæringen, har de først forsøgt at sælge firmaet, hvilket ikke er lykkedes.

Derfor er nu udpeget to kuratorer af Skifteretten. Det er oftest advokater, der agerer som kurator i en konkurssag, og de har til opgave at sikre, at kreditorerne, som selskabet skylder penge til, får så meget som muligt tilbage.

I dette tilfælde er det bankerne, der har flest penge til gode i Pihl & Søn.

- I dette tilfælde virker det ikke som om, at man kan sælge hele virksomheden, så man vil nok forsøge at afvikle projekterne enkeltvis, siger DR's erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg.

Vil tage flere år

En sådan afvikling af virksomheden kan tage rigtig lang tid. Specielt når man har at gøre med store virksomheder.

- Der går nok en fem til seks år, inden man er færdig. De har haft byggeprojekter over hele verden. Det er en kæmpestor forretning, der skal afvikles, og så er der de logistiske problemer, man har, når det er en virksomhed, der opererer over hele verden, forklarer Thomas Svaneborg.

Når boet er gjort op, vil kreditorerne få udbetalt deres del, såfremt der er nogle penge tilbage. De penge kaldes dividende.

De ansatte får deres løn

De ansatte, der er blevet berørt af konkursen, skal dog ikke frygte for den løn, de har til gode hos Pihl & Søn.

- De ansatte er stillet sikkerhed gennem Lønmodtagernes Garantifond, så de skal nok få deres løn, siger Thomas Svaneborg.

Han vurderer ikke, at renoveringen af Nørreport, som selskabet står for, på længere sigt vil blive påvirket kraftigt af konkursen.

- I så store byggerier som det på Nørreport, vil det som regel være sådan, at man har lavet partnerskaber med andre firmaer, så der er andre, der kan tage over i tilfælde af konkurs eller lignende.