Analytiker om Novo-godkendelse: 'Diabetes-pille kan sælge for 40 mia. om året, og det er et konservativt bud'

Diabetes-pillen Rybelsus har potentiale til at blive Novo Nordisks største sællert nogensinde, vurderer analytiker.

Novo Nordisk forventer, at diabetes-pille kan komme på markedet i løbet af de sidste tre måneder af 2019. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er særdeles gode nyheder for den danske medicinalgigant Novo Nordisk, at de amerikanske myndigheder i dag har godkendt diabetes-pillen Rybelsus.

For pillen har potentiale til at blive en absolut topsællert hos det danske selskab.

Det fortæller aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen, der følger Novo-aktien for Sydbank.

- Det er en særdeles positiv nyhed for Novo Nordisk. Et diabetes-middel på pilleform adresserer et marked, der lige nu er på cirka 200 milliarder kroner, og som udgør 70 procent af de diabetikere, som er i behandling. Novo har for nuværende ikke en andel i det marked, så det er meget attraktivt for selskabet, siger aktieanalytikeren.

Hos Novo Nordisk har man tidligere udtalt, at man går efter, at Rybelsus på længere sigt bliver verdens bedst sælgende tabletpræparat inden for diabetes. Og derfor vækker godkendelsen glæde hos medicinalgiganten.

- Vi er meget glade for, at vi kan gøre det første orale GLP-1 tilgængeligt i USA, og dermed udvide behandlingsmulighederne for voksne med type 2 diabetes, siger forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen i en pressemeddelelse.

Kan blive bedst sælgende Novo-produkt

Søren Løntoft Hansen fortæller, at Novo Nordisk i den grad har noget at have deres optimisme i. Pillen har nemlig nogle meget stærke egenskaber, der overgår mange af de effekter, som de eksisterende tabletter har, forklarer aktieanalytikeren.

- Det betyder også, at midlet har potentiale til at blive det, som man kalder en mangedobbelt blockbuster. Det vil sige, at det kan sælge for flere milliarder dollars, siger han.

Hvad siger estimaterne om, hvor meget pillen kan sælge for om året?

- Den har et topsalgspotentiale på 40 milliarder kroner om året, og det er måske endda et konservativt estimat i forhold til, at estimatet indregner et stigende prispres på markedet, siger Søren Løntoft Hansen.

Kan du sætte det lidt i perspektiv. Hvor meget er et salg på et produkt på 40 milliarder kroner for Novo Nordisk?

- Det er en rigtig stor sællert. Pillen har potentiale til at blive det bedst sælgende Novo Nordisk-produkt, der indtil videre er blevet godkendt.

Beskedent aktiehop

På trods af den gode nyhed for Novo Nordisk, så har det danske aktiemarked reageret relativt roligt på godkendelsen.

Kort efter offentliggørelsen, af at diabetes-pillen blev godkendt, var aktien oppe med lidt over tre procent for dagen. Klokken 17.45 er aktien dog faldet lidt igen, så den er oppe med 2,59 procent i dag.

At aktien ikke har taget et større hop, har dog en naturlig forklaring, fortæller Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

- Det var ventet, at man ville få godkendelsen. Aktiemarkedet var allerede klar over, at midlet giver en god blodsukkersænkende effekt og en god vægtregulerende effekt, så godkendelsen var i en vid udstrækning regnet ind i den nuværende aktiekurs, siger aktieanalytikeren.

Novo Nordisk forventer, at pillen kan komme på markedet i løbet af de sidste tre måneder af 2019.

Novo Nordisk har også ansøgt om at få godkendt midlet i Europa. Her afventer endnu en blåstempling.