Andel-kunder kan se frem til 2000 kroner i udbytte efter milliardoverskud

Kunder i datterselskabet Radius må dog se forgæves efter overskudpenge.

Direktør i Andel Jesper Hjulmand forventer, at en gennemsnitshusstand får cirka 2000 kroner ud fra overskuddet. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

Efter et milliardoverskud i fibernet- og energiselskabet Andel kan andelshaverne nu se frem til en lidt billigere elregning.

Selskabet kom ud af 2022 med et overskud på fire milliarder kroner efter skat, og det skal komme kunderne til gode, fortæller direktør i Andel Jesper Hjulmand, der kalder regnskabet for "et stærkt resultat".

Andel er landets største energiselskab og leverer el, gas og fibernet til mere end 1,2 millioner privat- og erhvervskunder rundt i landet.

Det er særligt Energi Danmarks handel med energi på tværs af landegrænser, som kan tilskrives det store overskud, hvor Andel er en del af ejerkredsen.

- Det kommer på en baggrund af, at priserne også har været meget høje i Europa. Derfor har der også været mulighed for at skabe noget indtjening, siger direktøren.

Andelshavere har udsigt til penge

På grund af overskuddet kan ejerne af Andel nemlig se frem til 850 millioner kroner i udbytte, hvilket svarer 2000 kroner til en gennemsnitshusstand.

Dertil vil koncernen investere 150 millioner kroner til vækst i region Sjælland. Blandt andet ved at vedligeholde og udbygge elnettet på Sjælland, Lolland og Falster.

Regionen har notorisk været kendt for det område i Danmark, hvor færrest har haft adgang til højhastighedsinternet.

Det er særligt ladestandere, grønne energikilder og vedligeholdelse af elnettet, som Andel vil bruge overskuddet på at investere i, fortæller direktør Jesper Hjulmand. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

Nu får andelshaverne i Region Sjælland penge. Hvad med kunderne i Radius-kunderne, der bor i København og Nordsjælland?

- Vi ved, at vi har mange kunder i Københavns-området, og de får glæde af de investeringer i den grønne omstilling. Herunder ladestandere og investeringer i elnettet og grønne investeringer.

- Det giver i sidste ende lavere elpriser, og det kommer alle til gode, siger Jesper Hjulmand og understreger, at det er andelshaverne, der er ejere af selskabet.

Sag om trecifret millionbonus lurer stadig

Det er dog ikke kun kunderne i Andel, der gerne vil have fingrene i det store milliardoverskud.

Også tre tidligere medarbejdere i Energi Danmark, hvor Jesper Hjulmand er bestyrelsesformand, har tænkt sig at hive selskabet i retten, fordi de mener at have optjent trecifrede millionbonusser i forbindelse med deres arbejde som energihandlere.

850 millioner kroner er ret tæt på det beløb, som tre tidligere medarbejdere gerne vil have udbetalt i bonusser. De kræver 750 millioner kroner. Hvis de ender med at skal have pengene, som de kræver, har du så råd til at give penge til dine andelshavere?

- Den sag er afsluttet for vores vedkommende. Vi har en klar politik om, at der er loft på bonusser, og vi kommer hverken til at udbetale to eller trecifrede millionbeløb, siger Jesper Hjulmand, der vurderer, at pengene aldrig vil blive udbetalt til de omtalte medarbejdere.