Andelsboliger sælges hurtigt lige nu - men mange er gældsfælder

Der er voldsomt godt gang i salget af andelsboliger - men ikke alle lejligheder er gode køb.

Selvom der er rift om andelsboligerne i de store byer, skal man ikke lade sig presse af konkurrerende købere til at skrive for hurtigt under.

Hvis man bevæger sig ud på det glohede marked for andelslejligheder i de større byer, skal man huske på, at man kan brænde nallerne.

Der er nemlig så godt salg i de mest populære andelslejligheder, at eksperter slår alarm.

- Der er stadig mange andelsboligforeninger, der har en høj belåning med risikable lån. Og de her lejligheder, som man skal være ekstra opmærksomme på, de bliver altså også solgt lige i øjeblikket, siger cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank.

Korte salgstider

Problemet opstår især i de større byer, hvor der for alvor er kommet gang i salget af andelsboliger.

En opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at den fjerdedel af andelsboligerne der sælges hurtigst, i december sidste år blev solgt på kun 8 dage i gennemsnit. Det er de hurtigste salgstider i fem år.

- Nogle steder kan du knap nå at sætte et prisskilt op i vinduet, før du skal fjerne det igen, siger Tejs Volfsberg Carstensen fra rådgivningsfirmaet Andelsbasen.

- Lad dig ikke presse

Men man skal ikke lade sig presse af konkurrerende købere - eller blive grebet af stemningen, lyder den klare advarsel fra Lone Kjærgaard.

- Rigtig mange kommer ind i banken og har meget travlt med at få en godkendelse til at låne penge til at købe andelsbolig for. Det skal gå så hurtigt, at de faktisk føler sig meget pressede, siger cheføkonomen.

Hun råder andelsboligkøbere til at tage sig den tid de skal bruge, til at tjekke andelsboligforeningens økonomi.

- Vi ser stadig mange foreninger, der er meget højt belånt. Og vi ser foreninger med komplicerede lån som renteswaps og rentetrapper oveni. Så selvom man føler sig presset af, at der er flere, der gerne vil købe lejligheden, så skal man passe på med at skrive under på en købsaftale, siger Lone Kjærgaard.

Kan blive dyrt

For hvis man køber en andel, og det bagefter viser, at der er risikable lån i foreningen, kan det få store konsekvenser for privatøkonomien.

- Det kan betyde, at din husleje stiger. Eller det kan betyde, at værdien af din andel falder i pris. Det er jo fint nok, hvis man vidste det på forhånd og kendte risikoen, men brandærgerligt, hvis man reelt set ikke har råd til, at de her ting kan ske, siger Lone Kjærgaard.

Der er meget mere om andelsboliger i Pengemagasinet onsdag aften kl. 21.55 på DR1.