Andelsboligforeningen Duegården får lov at dreje nøglen om

Omstridt andelsboligforening har fået lov at gå konkurs, har Sø- og Handelsretten afgjort.

Duegården ligger på hjørnet af Godthåbsvej og Duevej på Frederiksberg i København. (© DR Nyheder)

Andelsboligforeningen AB Duegården på Frederiksberg i København kan gå konkurs.

Det har Sø- og Handelsretten afgjort.

Det kan give kreditoren fra Nykredit et tab på mellem 200-300 millioner. Nykredit har derfor anket dommen.

Det var andelshaverne, der havde håbet, de kunne få lov at gå konkurs for at kunne komme ud af en gældsfælde, der har stavnsbundet dem til deres lejligheder.

Afgørelsen bliver betragtet som principiel, idet Duegårdens kriseramte økonomi er sigende for en lang række andelboligforeninger, der kæmper med røde tal i regnskabet, hvoraf flere ønsker at få lov til dreje nøglen om.

Mere gæld end værdi

AB Duegården blev stiftet i 2007 før finanskrisen, og med den attraktive placerig på Frederiksberg, var der høje forventninger til, at foreningen ville være en lukrativ forretning.

Det skulle vise sig at være det stik modsatte, da krisen ramte.

Beboerne står nu tilbage som voldsomt gældsplagede andelshavere, fordi de har lånt langt mere, end lejlighederne nu er værd.

Den samlede gæld i andelsboligforeningen er på næsten en halv milliard, hvilket er langt mere end de 235 millioner, som ejendommen ifølge Berlingske er vurderet til.

Den dårlige økonomi har betydet, at beboernes husleje bare er steget og steget. I dag er prisen pr. kvadratmeter hele 914 kroner.

Med en konkurs ville beboerne godt nok miste deres indskud, men det ubærlige økonomiske åg ville blive fjernet, så de kunne blive boende som lejere.

Rentabel boligforening

Nykredit derimod havde inden dommen været af den holding, at det fortsat var muligt at drive forretning i ejendommen.

Nykredit mente, at andelsboligforeningen kunne blive en rentabel boligforening.

- Får A/B Duegården held med den her konkursbegæring, ser jeg det som en fortrydelse af, at de i 2007 blev stiftet som andelsboligforening. Det bliver meget svært at drive bankvirksomhed, hvis man bagefter kan fortryde sit ønske om at stifte lån, lød det 2. december fra Nykredits kreditdirektør, Steen Munk, til Børsen.