Andelsforening før swapdom i dag: Jyske Bank har voldtaget os økonomisk

Østjysk andelsboligforening har trukket Jyske Bank i retten for dårlig rådgivning i forbindelse med en renteswap-aftale, der kan koste foreningen livet. I dag falder der dom.

Jyske Bank har ikke ønsket at udtale sig om sagen, mens den stadig er i gang. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

22 andelshavere i Skødstrup holder vejret her til morgen. Klokken 11 afsiger Vestre Landsret dom i deres sag mod Jyske Bank. Sagen drejer sig om en renteswap-aftale, som Jyske Bank har solgt til foreningen, og som har givet foreningen så dårlig økonomi, at den ifølge beboertalsmanden risikerer konkurs.

- Jeg mener, at de forsætligt har bedraget os, siger Lund Poulsen, der er talsmand for AB Engskoven, som andelsboligforeningen hedder, til DR Nyheder.

AB Engskoven vandt sagen i byretten. Det var opsigtsvækkende, fordi det var første og indtil videre eneste gang en andelsboligforening har vundet en retssag om swap-aftaler mod en bank.

Men Jyske Bank ankede sagen til Landsretten, og nu er dommen på trapperne. Det centrale spørgsmål er, om Jyske Bank rådgav foreningen godt nok om den komplekse renteswap-aftale, som har ført foreningen ud i massive økonomiske problemer.

Foreningens liv på spil

Ifølge Lund Poulsen er det både foreningens og mange af de enkelte beboeres økonomiske liv, der er på spil.

- De har voldtaget os økonomisk, og de har ødelagt os økonomisk for livstid, hvis vi ikke vinder det her, siger Lund Poulsen, der er talsmand for AB Engskoven, til DR Nyheder.

Foreningens advokat Thomas Schioldan Sørensen har en håndfuld lignende sager undervejs. Det samme har andre advokater. Dagens dom kan meget vel få betydning for de øvrige sager, mener advokaten.

- Disse sager er på en række punkter sammenlignelige til en vis grad. Og det er nok i den sammenhæng, at den her dom vil være interessant. Men det afgørende er, hvordan præmisserne i dommen er formuleret, siger Thomas Schioldan Sørensen fra advokatfirmaet Rödstenen.

Kompliceret produkt

Renteswap-aftaler er et yderst komplekst finansielt produkt, hvor låntager og långiver bytter rentevilkår. Swap-aftalerne blev især indgået i løbet af 00’erne. Men på grund af rentefaldet siden finanskrisen er mange låntagere blevet ramt hårdt af swap-aftalerne.

Jyske Bank har ikke ønsket at udtale sig om sagen, mens den stadig er i gang.

Men af byretsdommen fremgår det, at Jyske Bank blandt andet argumenterer med, at sagen bør afvises, fordi foreningen først gjorde indsigelse mod renteswappen i 2010, hvor foreningen blev ramt økonomisk på grund af det faldende renteniveau.

Banken peger samtidig på at foreningen kunne være kommet ud af aftalen uden økonomisk tab, hvis det var sket i 2008.

FacebookTwitter