Andelshaver: Vi er meget tilfredse med konkurs

Selv om det ikke var ønskescenariet, er andelshavere lettede over udsigten til at slippe ud af økonomisk helvede.

Duegården ligger på hjørnet af Godthåbsvej og Duevej på Frederiksberg i København. (© DR Nyheder)

De 123 andelshavere i en af landets mest forgældede andelsboligforeninger AB Duegården har vundet første runde i kampen mod Nykredit.

Foreningen har fået Sø- og Handelsrettens ord på, at den kan gå konkurs.

Det er derfor en flok lettede og glade andelshavere, der har modtaget afgørelsen, fortæller Lasse Larsen, andelshaver og tidligere formand i foreningen.

-Vi er meget glade og tilfredse med afgørelsen. Det betyder, at nu er foreningen opløst, og en kurator skal forsøge at sælge ejendommen. Andelshaverne overgår til at blive almindelige lejere, som før andelsforeningen blev stiftet, fortæller han til DR Nyheder.

- En konkurs har selvfølgelig ikke været ønskescenariet, men Nykredit har i det hele taget ikke været til at forhandle med, så vi er endt her, siger Lasse Larsen.

Nykredit kan miste 200-300 millioner

Nykredit står til at miste mellem 200 og 300 millioner kroner og har nu kæret afgørelsen til Østre Landsret.

Men over for DR Nyheder vil kreditdirektør Steen Munk ikke udtale sig om det konkrete eventuelle tab.

Om dommen siger han:

- Vi er meget overrasket over dommens udfald, og det er en sag, der har principiel betydning for, hvordan vi kan finansiere andelsboligområdet fremadrettet. Så derfor har vi straks besluttet at kære kendelsen.

Hvorfor er I overrasket?

- Vi synes, vi har fremlagt nogle gode argumenter for det. Men jeg vil ikke gå ind i sagen yderligere, lyder det fra Nykedit-direktøren.

Han ønsker ikke at forklare, hvilke konsekvenser sagen kan få for andelshaverne, før den enedelig afgørelse falder.

- Så vi finder ud af, hvordan vi vil finansiere andelsboligområdet fremadrettet. Vi ønsker alle sammen en afgørelse af denne her sag. Det er klart, siger Steen Munk.

Kreditoren har ikke ønsket, at Duegården gik fallit og mente, at boligforeningen kunne laves om til en rentabel forening.

Beboerne følte sig stavnsbundet til deres boliger, fordi lejlighederne med årene er blevet en rigtig dårlig forretning. De er belånt for langt mere, end de er værd.

Duegården er især tynget af et flere hundrede millioner kroner dyrt trappelån med renteswap, så beboerne har ikke kunnet betale renterne og afdrage på lånet.

Får et stort forbrugslån

Lasse Larsen havde gerne set, at Nykredit havde nedskrevet noget af gælden, så foreningen kunne være reddet.

- Alle de, der har taget et banklån (for at købe lejligheden, red.), får nu skiftet det fra et et andelslån til et forbrugslån. Så konkurs er ikke lutter fryd og gammen hele vejen rundt, siger han.

Han finder det helt i orden, at sagen for Nykredit langtfra er slut.

- Vi ville også have kæret afgørelsen, hvis den havde gået os imod. Det er helt rimeligt, at man kan få sin sag prøvet ved to instanser.

AB Druegården blev stiftet i 2007 med forhåbninger om, at andelsboligforeningen ville blive en robust afdeling.

Den samlede gæld i andelsboligforeningen er på næsten en halv milliard, hvilket er langt mere end de 235 millioner, som ejendommen ifølge Berlingske er vurderet til.

Afgørelsen i Sø- og Handelsretten bliver opfattet som principiel, fordi Duegårdens økonomiske krise kan sidestilles med den i en lang række andre gældsplagede andelsboligforeninger.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Nykredit.