Andelshavere raser efter fredning af omstridt andelsbolig-klausul

Beboerne i Grøndalsvænge lider tab i millionklassen ovenpå møde på Københavns Rådhus.

Beboerne i Grøndalsvænge bliver ramt hårdt på pengepungen ovenpå en politisk beslutning om at fastholde den klausul, der siger, at man ikke må tjene penge på at sælge sin bolig i Grøndalsvænge. Her ses formanden for beboerforeningen Niels Tørring. (© DR)

Det var et skuffet hold beboere fra Grøndalsvænge, der modtog besked om deres fremtidige økonomiske situation på Københavns Rådhus i dag.

Et flertal i teknik- og miljøudvalget besluttede at fastholde en 100 år gammel klausul, der siger, at man ikke må sælge sin bolig videre med fortjeneste i andelsforeningen Grøndalsvænge.

Dermed blev hver af de 389 grunde i foreningen cirka en million kroner mindre værd i gennemsnit.

- Jeg er rystet over, at socialdemokraterne ikke kunne bakke os op. Det var dem, vi havde sat vores lid til, siger Niels Tørring, der er formand for boligforeningen i Grøndalsvænge.

200 familier bliver hårdt ramt

Socialdemokraterne var tungen på vægtskålen i teknik- og miljøudvalget, hvor venstrefløjen og de radikale gik sammen om at fastholde klausulen.

Klausulen betyder, at cirka 200 familier, der har købt andelsboliger i Grøndalsvænge siden 2004, tvinges til at sagsøge hinanden for flere hundrede tusinde kroner.

Det skyldes, at de med den gældende klausul har betalt for høje priser.

Teknisk insolvens

Flere af beboernes privatøkonomi kommer til at lide et alvorligt knæk ved, at klausulen opretholdes.

- Der er flere mennesker, der nu bliver teknisk insolvente og bliver låst i deres huse. Det kunne man have løst i dag. Jeg er meget skuffet over beslutningen, siger Niels Tørring.

Den gamle klausul, eller servitut som den hedder officielt, blev bragt til kommunens og andelshavernes kendskab for nylig, da en privatperson gik på jagt i kommunens gemmer.

Et hus med have i Grøndalsvænge kostede før klausulen kom for en dag i omegnen af to millioner kroner i andel.

Nu har Københavns kommune nedskrevet de 389 boliger med 400 millioner kroner.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter