Anette og Søren får svært ved at finde drømmehuset

For familien med en gennemsnitsindkomst kommer nye regler til at koste 1½ værelse

Familien her fra Høje Taastrup er blandt dem, der rammes af nye regler for hvor meget boligkøbere i storbyerne kan låne (Foto: Finn vest Christensen © dr)

Anette Drøgemüller og Søren Kragh Madsen fra Høje Taastrup vest for København er på boligjagt efter et større hus til dem og deres to børn på 0 og 2 år.

- Vi kunne rigtigt godt tænke os noget mere plads. stuen er lidt kneben, forklarer parret.

Familien går efter at blive boende i Høje Taastrup. Det er netop et af de områder, hvor par som Søren og Anette kan låne færre penge til hus, når finanstilsynet til foråret kommer med en nye vejledning til pengeinstitutterne om forsigtighed i kreditvurderingerne.

Børnefamilier kan låne mindre Tilsammen tjener parret om året 680.000 før skat uden børnepenge, og de har ingen gæld. Som reglerne er nu skal par som Anette og Søren have råd til alle deres udgifter og til at afdrage på et fastforrentet lån på 3 procent, for at kunne låne til drømmeboligen.

Med det udgangspunkt kan familien i dag låne nok til at købe et gennemsnitligt hus der koster 3,1 millioner kroner. Det viser udregninger BRFkredit har lavet for Penge på DR1

Hvis parret låner til et hus til 3,1 millioner kroner vil de have 17200 kroner tilbage, når de har betalt for udgifterne til huset. De penge skal dække forbrug i huset, andre fast udgifter til institution, forsikringer og transport og række til mad, ferier og alt det andet sjove.

- Det ville godt kunne lade sig gøre, men man skal være indstillet på, at så bliver det stramt, siger cheføkonom i BRFkredit Mikkel Høegh.

Og famlien er enig: - Det ville nok blive en lille smule knebent, i hvert fald hvis man også skulle have råd til at have nogen oplevelser med vores børn, siger Anette Drøgemüller.

Nye regler koster plads Men de nye retningslinjer fra Finanstilsynet kommer familiens økonomiske bekymringer i forkøbet. For fremover vil de slet ikke kunne låne til et hus til 3,1. For pengeinstitutterne skal ifølge den nye vejledning regne med at en familie have råd til et fastforrentet lån på 3 procent plus 1 procent i rente i de såkaldte vækstområder, som det område de leder efter hus i.

Parrets budget skal med andre ord kunne rumme, at de afdrager på et fastforrentet lån på minimum 4 procent.

Skal Anette og Søren have råd til det viser økonomens udregning at de kan købe hus for 2,8 millioner kroner. Det er 300.000 mindre end de kan købe for i dag. Og ud fra en gennemsnitlig kvadratmeterpris for Høje Taastrup vil det betyde, at de vil kunne købe 17 m2 mindre - altså godt og vel 1½ værelse mindre - end de kan med de nuværende regler.

Mere luft i budgettet Til gengæld vil familien få 18.500 kroner til rådighed om måneden. Det er 1400 kroner mere om måneden end hvis de købte et hus til 3,1 millioner.

- Så får de egentlig en økonomi, hvor de lever op til det man kalder en god økonomi, en sund økonomi. Og de vil formentlig kunne leve som så mange andre, hvor der også er plads til fornøjelser og uforudsete udgifter, siger BRFkredis Mikkel Høegh.

1400 kroner mere på kontoen om måneden betyder noget i en husholdning, hvor pengene ikke er store.

- Jamen der synes jeg jo netop at man begynder at nærme sig noget jeg kunne forestille mig gav mening. Altså også på sigt. For selvfølgelig kan alle leve lidt stramt i en periode, men hvis det skal være holdbart i længden, så synes jeg det lyder mere fornuftigt, siger Anette Drøgemüller.

Men det bliver sværere at finde drømmehuset.

- Hvis vi kunne låne for 3,1 million havde det helt bestemt været nemmere for os at finde noget at bo i, lyder det fra Anette Drøgemüller.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk