Ansatte hos Amazon i Tyskland strejker i protest mod black friday

Arbejdskraft skal ikke kunne købes som et slagtilbud, siger tysk fagforbund.

(Arkivfoto). Det er på tyske logistikcentre i Leipzig, Bad Hersfeld, Koblenz, Rheinberg, Werne og Graben, at de ansatte strejker. (Foto: PETER ENDIG © Scanpix)

På seks af Amazons tyske logistikcentre fejrer de ansatte black friday med en strejke.

Medarbejderne på centre i byerne Leipzig, Bad Hersfeld, Koblenz, Rheinberg, Werne og Graben forlod over midnat arbejdet for at protestere mod løn- og arbejdsvilkår, og planen er, at strejken skal stå på helt frem til tirsdag.

De tyske handel- og serviceansattes fagforbund, Verdi, står bag arbejdsnedlæggelsen og meddeler, at deres medlemmers hårde arbejde ikke kan købes som et "slagtilbud".

Når strejken fortsætter indtil tirsdag, er det for også at ramme tilbudsdagen cyber monday, der ligesom black friday er en af internetgigantens største og mest travle handelsdage i løbet af året.

Adskillige arbejdsnedlæggelser

Det er ikke første gang, at ansatte strejker hos Amazon i Tyskland, der foruden USA er det land i verden, hvor selskabet har flest lagercentre.

Siden 2013 har Verdi organiseret flere arbejdsnedlæggelser på de tyske logistikcentre for at presse virksomheden til at hæve lønnen for logikstikmedarbejdere, så de når samme niveau som overenkomsten hos den tyske detailbranche.

Verdi mener ifølge AFP, at Amazon lader ansatte arbejde under ekstremt pres uden basale rettigheder. Det gør de ansatte syge, lyder det fra fagforbundet.

"Vi er ikke robotter"

På black friday sidste år medførte en utilfredshed blandt ansatte hos internetgiganten arbejdsnedlæggelser i både Tyskland, Spanien, Storbritannien og Frankrig.

Finansmediet Bloomberg skrev i november 2018, at over 600 ansatte forlod deres arbejdsplads i Tyskland, mens så mange som 1.800 ansatte stod bag en arbejdsnedlæggelse hos den amerikanske virksomheds varehuse i Spanien.

- Vi er ikke robotter, lød det dengang fra de ansatte, der i stedet demonstrerede med tilråb og bannere.

Amazon afviser kritik af vilkår

Amazon har konsekvent afvist at indgå en overenskomst.

Desuden afviser selskabet ifølge BBC, at de ansatte på virksomhedens logistikcentre behandles dårligt. Virksomheden siger derimod, at Amazon er "en fair og ansvarsfuld arbejdsgiver" med lønvilkår, der ligger over normalen for sammenlignelige jobs.

Til kunder, blandt andet de danske, der får varer fra de logistikcentre i Tyskland, meddeler Amazon desuden, at leveringer ikke vil blive forsinket af strejken.

Ifølge Amazon arbejder "størstedelen af de ansatte med at tage sig af kundernes ordrer, som de plejer".