Ansatte i DSB har varslet strejke igen på mandag: 'Utilfredsheden er der formentlig stadig'

Alt tyder på, at ansatte arbejder på at gentage protest mandag, siger økonomikorrespondent i DR, Casper Schrøder.

Strejker har lammet togtrafikken fem gange siden november, hvor DSB overgik til en privat overenskomst. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Tusindvis af togpassagerer blev efterladt på perronen i går, fordi en række medarbejdere i DSB for femte gang siden november havde nedlagt arbejdet i protest mod forhandlinger om en ny overenskomst, der er gået i hårdknude.

Mandag kan det igen ske, at togpersonalet strejker.

Af pressemeddelelsen, de ansatte i DSB udsendte fredag, fremgår det, at lokomotivførerne også vil nedlægge arbejdet 8. april, hvis parterne ikke har fundet en løsning på tillidsmandsstriden.

- Ønsker DSB fortsat, at vi ingen tillidsrepræsentanter har, nedlægges arbejdet igen mandag 8. april i samme tidsrum, skriver de ansatte.

Strid om tillidsmænd og delaftaler

I pressemeddelelsen har virksomhedens ansatte forklaret, at strejken mandag bundede i DSB's valg om at opsige samtlige tillidsmænds hverv.

Striden om antallet af tillidsmænd er bare en af knasterne i de langstrakte og komplicerede forhandlinger mellem DSB og de ansattes fagforening, Dansk Jernbaneforbund. Parterne var egentlig nået frem til en aftale om, at antallet af tillidsmænd kunne reduceres fra 99 til 41.

Aftalen er dog fra de ansattes side betinget af, at samtlige delaftaler også falder på plads, så ingen medarbejdergrupper i DSB "bliver efterladt på perronen".

Og da det ikke er sket endnu, er der ikke er valgt nye tillidsmænd, der kan repræsentere de ansatte.

Kun ret til én repræsentant

DSB, der fra start spillede ud med en reduktion fra 99 til 29, ser uforstående på de ansattes arbejdsnedlæggelser. Ifølge underdirektør Poul Gemzøe-Enemark har der nemlig med den private overenskomst været udsigt til at få endnu færre tillidsmænd.

- Spillereglerne for tillidsmænd i den jernbaneoverenskomst, Dansk Jernbaneforbund har indgået med Dansk Industri, er sådan, at de ansatte har ret til at vælge én tillidsrepræsentant. Fra DSB's side har vi så tilbudt, at de kan vælge 41 i stedet. Jeg forstår ikke, hvordan man kan problematisere det. Vi tvinger dem ikke til at skrive under på noget, lyder det fra underdirektøren, der tilføjer:

- Hvis de ansatte ikke har lyst til at gøre brug af den ret, vi gav dem i november og melde 41 tillidsmænd ind, så er det jo deres valg. Alt andet er en vildfarelse, og den tror jeg efterhånden, de er kommet ud af. Jeg regner ikke med en ny arbejdsnedlæggelse.

Forbund afviser indblanding

Da DSB i går trak Dansk Jernbaneforbund i Arbejdsretten som repræsentant for de strejkende medarbejdere, bad ledelsen samtidig Dansk Arbejdsgiverforening om at indlede en sag om organisationsansvar over for Dansk Jernbaneforbund.

Forbundet afviser dog endnu engang at være direkte involveret i arbejdsnedlæggelserne.

- Vi har ikke noget med strejkerne at gøre, og det, Arbejdsretten lagde vægt på i går, gælder rigtig nok også den 8. april. Arbejdet skal normaliseres, siger formand for forbundet, Henrik Horup, der ikke vil afvise, at de ansatte kan finde på at strejke:

- Utilfredsheden er der formentlig stadig på mandag, hvis parterne ikke er blevet enige, og lige nu er der intet, der tyder på, at vi får forhandlet mere på plads. Vi har givet DSB et tilbud om at lade de 99 tillidsrepræsentanter fortsætte, til vi er færdige med forhandlingen om delaftalerne, men det vil DSB ikke gå med til.

Ansatte har stadig kampgejst

DSB's underdirektør, Poul Gemzøe-Enemark, mener allerede, at DSB har givet sig på tillidsmandsspørgsmålet. Er du uenig i det?

- Hvis vi ikke siger ja til 44 med det samme, får vi kun én, og det er ikke en forhandling. Det er trusler, og den slags giver ikke et ret godt forhandlingsklima. Jeg forhandler ikke under trusler, understreger Henrik Horup.

Med uenigheden og forhandlingsklimaet, der fortsat kaster mørke skygger over dialogen mellem de to parter, vurderer DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder, fortsat, at der kan være udsigt til togkaos igen mandag:

- Alt tyder på, at de anonyme ansatte, der står bag den her arbejdsnedlæggelse arbejder på at gentage operationen mandag. Jeg har talt med en af dem, og han siger, at kampgejsten stadig er der, og at stridsøksen ikke er begravet. De mener stadig ikke, at DSB's ledelse imødekommer dem, siger Casper Schrøder.