Ansatte i Jyske Bank skjulte kunder for SKAT

Det gjaldt for enhver pris om at skjule kundernes identitet for SKAT, fortæller tidligere ansatte i Jyske Bank Schweiz.

Flere tidligere ansatte i Jyske Banks afdelinger i Schweiz og Gibraltar fortæller, hvad der i årevis er foregået i Danmarks tredjestørste banks afdelinger i skattely.

Kundernes identitet og forbindelse til Jyske Banks afdelinger i skattelyene Schweiz og Gibraltar skulle for enhver pris skjules for SKAT og andre danske myndigheder, når bankens ansatte besøgte herboende kunder.Det fortæller flere tidligere ansatte i storbankens afdelinger i Schweiz og Gibraltar til DR, som for første gang løfter sløret for, hvad der i årevis er foregået i Danmarks tredjestørste banks afdelinger i skattely.

- De kunder, jeg havde, som ikke deklarerede deres midler i Danmark, var 100 procent klar over, at de gjorde noget ulovligt, og frygten for at blive opdaget af skattemyndighederne var meget stor, forklarer en af de tidligere ansatte i Jyske Bank Schweiz, der personligt havde 20-25 kunder, bosat i Danmark, som skjulte formuer for SKAT.- Dermed var vi også altid meget påpasselige i den måde, vi kommunikerede med hinanden på, uddyber han.Af frygt for deres nuværende arbejde, ønsker de tidligere ansatte ikke at stå frem. Men de fortæller uafhængigt af hinanden enslydende historier om, hvordan Jyske Bank gennem sine afdelingerne i Schweiz og Gibraltar i årevis har gjort det muligt for danskere at skjule formuer for SKAT og dermed unddrage sig skat - en handling, der kan give op til otte års fængsel.Alle ansatte har været ansat i Jyske Bank fra 2005 og frem.PC på loftetBlandt de forholdsregler, de ansatte tog for ikke at afsløre de danske kunder, var at undgå enhver form for email-kommunikation.- Det undgik vi totalt og aldeles. Hvis der endelig var noget, og kunden ville følge sine investeringer, jamen så havde kunden typisk en bærbar pc, som lå oppe på loftet, som kunden så kunne tage ned, fortæller en af de tidligere ansatte.Andre metoder inkluderede særlige sikkerhedsregler i forbindelse med besøg hjemme hos kunderne:Hvis jeg kom kørende i min schweiziske indregistrerede bil på besøg hos kunderne i Danmark, ville jeg typisk parkere en halv kilometer væk og gå det sidste stykke vej til kunden. Jeg ville typisk komme og se relativt afslappet ud i jeans, t-shirt, jeg ville på ingen måder komme og se ud som en bankmand. Tidligere ansat i Jyske Bank- Hvis jeg kom kørende i min schweiziske indregistrerede bil på besøg hos kunderne i Danmark, ville jeg typisk parkere en halv kilometer væk og gå det sidste stykke vej til kunden. Jeg ville typisk komme og se relativt afslappet ud i jeans, t-shirt, jeg ville på ingen måder komme og se ud som en bankmand.Jyske bank: Forstår dem ikkeJens Lauritzen, direktør for privat banking i Jyske Bank og ansvarlig for afdelingerne i Schweiz og Gibraltar, har svært ved at genkende de tidligere ansattes beskrivelser.Ifølge ham foregår møder med de udenlandske enheders danske kunder eksempelvis typisk i Jyske Banks afdeling på Vesterbrogade i København:- Jeg forstår dem reelt ikke. Jeg ved, at mange af de møder, som vores rådgivere, både i Gibraltar og Schweiz, har med kunder her i Danmark. Det kan også være udenlandsdanskere, som er hjemme på sommerferie. Mange af de møder foregår altså her i huset, og der er man altså klædt, som vi nu engang er klædt, med skjorte og slipss, siger Jens Lauritzen.Bestik af situationenDirektøren afviser dog ikke, at besøg hjemme hos kunderne kan komme på tale:- Hvis det er sådan, at man har nogle møder, eksempelvis hjemme hos kunden, eller i et sommerhus eller et eller andet, så går jeg ud fra, at man tager bestik af situationen. Det er da i hvert fald den måde, vi normalt gør tingene på.

Så du synes ikke, det er unormalt, at man smider slipset, fordi man skal ud til et sommerhusområde. Men hvad med at parkere 400 meter væk, fordi man kommer med schweizisk indregistrerede nummerplader?- Jamen altså, det har jeg aldrig hørt om, og det må være fordi, at kunden ikke har ønsket, at der skulle holde en udenlandsk registreret bil udenfor, fordi det kan der måske stilles nogle spørgsmålstegn ved fra kunden, siger han.Jyske Bank oplyste for nylig, at bankens afdelinger i Schweiz og Gibraltar kun har meget få kunder her i landet, men forelagt DR Nyheders dokumentation siger banken nu, at det drejer om knap 300.I aften 20.30 på DR1 kan du se dokumentaren 'Det danske skattely', hvor de tidligere ansatte og den tidligere kunde hos Jyske Bank stiller sig frem.

Facebook
Twitter