Ansatte i Region Sjælland krævede dyr cognac i julegave

Mails fremlagt i retten udstiller topchefer i Region Sjællands it-afdeling som grådige.

Frem mod februar kører 'Den store Atea-sag' i Retten i Glostrup, hvor tre tidligere ansatte i Region Sjælland, fire tidligere ansatte hos Atea og selskabet Atea er tiltalt for bestikkelse og underslæb. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Selv om de øverste chefer i Region Sjællands it-afdeling få måneder forinden havde været med til at aftale skrappe retningslinjer om modtagelse af gaver fra private leverandører, så bestilte de begge dyre julegaver hos den private it-leverandør Atea i december 2010.

Det kom frem i Retten i Glostrup i dag, hvor en it-chef fra Region Sjælland, der er central i bestikkelsessagen kaldet 'Den store Atea-sag', var i vidnesskranken.

- Hej Atea-ansat (navn anonymiseret, red.). Nedenstående ville være en god julegaveidé til it-direktøren og jeg, skrev it-chefen hos Region Sjælland i december 2010 til den salgschef i Atea, der stod for at administrere den omtalte konto '2840.'

Under teksten var et aktivt link til en cognac-flaske af mærket Gourry de Chadeville. Prisen på sådan en flaske løber hurtigt op i flere tusinde kroner.

Konto 2840

Omkring Region Sjællands oprettelse i 2007 fik it-chefen i regionen en særlig pulje på konto 2840, som han frit kunne disponere over.

Aftalen med Nordens største it-leverandør, Atea var, at 1,5 procent af Ateas omsætning med Region Sjælland blev hensat på konto 2840 til fri afbenyttelse af it-chefen.

Det var den konto, der skulle bruges til at købe dyr cognac, som skulle under juletræet hos regionens it-chef og it-direktør, der begge er tiltalt for underslæb og bestikkelse efter at have været på adskillige rejser og på dyre middage med flere tidligere ansatte i Atea. Betalt med midler fra konto 2840.

På mailen fra it-chefen skrev salgschefen fra Atea.

- Modtaget og forstået, ser sør'me dejlig ud, skrev han.

Da salgschefen søgte godkendelse hos sin chef i Atea, svarede han.

- Det er da for vildt, som de malker, skulle de ikke købe nogle konsulenter i stedet for, skrev han og godkendte købet af eksklusiv cognac.

Monsterflot æske

Efter at have modtaget julegaven skrev regionens it-direktør til it-chefen:

- Monsterflot æske, inde i den anden.

- Hej, jeg glæder mig, svarede it-chefen, der endnu ikke havde fået sin flaske på det tidspunkt.

Regionens nu tidligere it-chef havde i retten svært ved at erindre mailudvekslingerne.

- Jeg husker det ikke, fortalte it-chefen under afhøringen.

Den tidligere it-chef fortalte også om tiden op til et stort it-udbud i 2015.

Op til udbuddet havde fire Atea-ansatte sagt deres job op og stiftet selskabet 3A-it, der hårdnakket gik efter at vinde udbuddet, der af de afhørte er blevet vurderet til en værdi på mellem en halv og en hel milliard kroner.

Ifølge en intern mail i Atea var udbuddet 'designet' til Atea.

Men it-chefen havde i efteråret 2014 været i Dubai med tre af stifterne af 3A-it. Så en ansat hos Atea var nervøs for, at udbuddet ville gå til 3A-it:

- De har helt klart relationerne på plads, det har jeg også, men ikke så mange stjerner på skuldrene, skrev en ansat i Atea.

- Det var ikke vores mål at designe udbuddet. Vi gjorde meget for at få så mange til at byde som muligt. Det var desværre ikke muligt, sagde it-chefen under afhøringen.

Der var kun to bydere, Atea og 3A-it. 3A-it vandt udbuddet, og det fik sagen til at rulle, fordi Atea herefter klagede til udbudsklagenævnet og tippede regionen om påstået bestikkelse af regionens ansatte.

- Dybest set mente jeg, det var noget fis. Jeg mente ikke, der var noget i den klage, sagde it-chefen.

- Det var pris og ikke andet i det her udbud. Hvis 3A-it havde kendt til prisen, havde de nok heller ikke budt så meget lavere.

3A-it vandt udbuddet fra Region Sjælland med en pris, der lå mer end 15 procent under tilbuddet fra Atea.

Atea-sagen

  • Atea-sagen startede i foråret 2015, da Region Sjælland politianmeldte Nordens største it-leverandør Atea og regionens egne medarbejdere for bestikkelse i forbindelse med et stort it-udbud på over en halv milliard kroner.

  • Politiet satte gang i telefonaflytninger og indhentede kendelser til en koordineret ransagningsaktion hos 13 personer.

  • Seks af de syv tiltalte blev anholdt tidligt den 9. juni 2015 og fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Nykøbing Falster.

  • De tiltalte i 'Den store Ateasag' er fra Region Sjælland: En tidligere it-direktør, konstitueret it-direktør og it-chef. Og fra Atea og senere 3A-it: Salgsdirektør, koncernchef, salgschef og salgschef. Derudover er Atea som juridisk person tiltalt i sagen.

  • Efter en gennemgang af Ateas systemer anholdt politiet den 21. juni sidste år 31 offentligt ansatte hos blandt andre DSB, Udenrigsministeriet, Københavns Kommune og Rigspolitiet.

  • I den sag er 12 personer foreløbigt dømt, mens to er frikendt. Der verserer stadig seks sager ved byretten, de øvrige sigtelser er frafaldet.

  • Der er afsat over 30 retsmøder til sagen, som ventes at slutte i begyndelsen af februar 2018. Sagen begyndte 10. oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk