Ansatte kræver plads i bestyrelsen hos Carlsberg - ikke hos Jysk

Carlsberg har fem medarbejdere i bestyrelsen. Jysk har ingen. - Vi har en kanon ledelse, siger tillidsmand.

Fem ud af 15 af Carlsbergs bestyrelsesmedlemmer er medarbejdervalgte. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Medarbejdere i virksomheder med over 35 ansatte kan kræve en plads i bestyrelsen.

Men ifølge et nyt studie fra CBS har lønmodtagerne kun udnyttet den mulighed i én ud af fire virksomheder.

Blandt andre hos den internationale butikskæde Jysk har de ansatte fravalgt at få en medarbejder valgt ind i bestyrelsen.

Tillidsmand Torben Amelung er godt klar over, at han og kollegaerne kan kræve et sæde i bestyrelsen, men har svært ved at se behovet:

- Jeg tror ikke, folk er interesserede i det. Det har også noget med ansvar at gøre. Man skal ikke gå ind i en bestyrelse bare for at gå ind i en bestyrelse; det fører meget med sig, siger Torben Amelung, der er ansat på Jysks Kæmpelager i den østjyske by Uldum.

Han forklarer, at Jysk har organiseret sig i et tæt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Derfor er det heller ikke nødvendigt med en plads øverst i virksomheden.

Medarbejderindflydelsen er passende, som den er nu, lyder det fra Torben Amelund:

- Jeg synes, vi har en kanon ledelse på Uldum. Jeg synes heller ikke, vi skal have for meget indflydelse. Medbestemmelsen kan også koste i den anden ende.

Carlsberg: Fem medarbejdere i bestyrelsen

Anderledes lyder buskabet fra medarbejderne hos Carlsberg. Carlsbergs bestyrelse består af 15 mand, hvoraf fem er medarbejdervalgte.

Én af dem er Erik Lund, der er chefbrygmester. Han blev i 2015 valgt ind i bestyrelsen.

- Jeg synes, det er enormt spændende, og jeg har ikke et sekund fortrudt, jeg sagde ja. Selvfølgelig får man som medarbejder i en virksomhed et indblik i, hvad der foregår, men det er på et andet niveau i bestyrelsen, siger Erik Lund.

- Jeg plejer at sammenligne det med et passagerskib, hvor man nyder udsigten og ved, hvor man skal hen. Men på kommandobroen står man sammen med kaptajnen og styrmanden og kan se, hvilke beslutninger der skal træffes for at holde retningen. Det er spændende at diskutere det strategiske, og hvor vi bevæger os hen.

Erik Lunds arbejde i bestyrelsen er belagt med tavshedspligt, så han kan ikke fremvise for sine kollegaer, som har stemt på ham, hvad han har opnået i bestyrelsen.

Men han gør en stor forskel og bidrager med noget, som professionelle bestyrelsesmedlemmer ikke har med i rygsækken, forklarer han:

- Jeg synes faktisk, der bliver lyttet til os på samme måde, som hvis vi var professionelle bestyrelsesmedlemmer. Vi kan bidrage med noget kendskab, som vores topledelse i det daglige ikke opfanger. Vi færdes mellem vores kolleger på en anden måde. Vi bidrager dels med kommentarer og ved at bringe ting op, som ellers ikke vil blive diskuteret, siger Erik Lund.

Fagforening: Udnyt muligheden

Fra LO lyder opfordringen at gribe chancen for at yde indflydelse på virksomheden gennem den magtfulde bestyrelse:

- Medarbejderne går glip af at få tingene op på bordet set fra medarbejdernes synspunkt. Og jeg mener også, de stiller deres tillidsrepræsentant en lille smule ringere fra at få den helt nødvendige indsigt, når man skal diskutere løn eller efteruddannelse eller mange andre aspekter af virksomheden, siger Claus Jensen, der er formand for CO-Industri, som står for at rådgive LO-medlemmer om bestyrelsesarbejde.

- Der vil man have fordel af at sidde i en bestyrelse, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk