Ansatte og kunder: Jyske Bank hjalp med skattesvindel

Tidligere kunder og ansatte i Jyske Bank fortæller for første gang, hvordan banken gør det muligt at skjule penge i skattely.

Jyske Banks tre afdelinger i Schweiz, Holland og Gibraltar har siden 2002 bidraget med et overskud på i alt 2,3 milliarder - svarende til 22 procent af bankens samlede overskud.

Danskere med ondt i skatten har i årevis let kunnet gemme deres formuer i skattely gennem en af landets største banker.

En række tidligere ansatte og kunder i Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, fortæller nu for første gang, hvordan de ansatte i banken aktivt har hjulpet skattesvindlere med at unddrage sig skat.

- Jeg havde 20 til 25 kunder, der var bosat i Danmark og skattepligtige til Danmark, men som ikke betalte skat og dermed unddrog den danske statskasse for de skatteindtægter, som staten reelt skulle have haft, fortæller en tidligere formuerådgiver i Jyske Banks schweiziske afdeling til DR Nyheder.

- I henhold til dansk lovgivning og europæisk skattelovgivning, så gjorde jeg hver dag noget ulovligt, fortæller en anden tidligere ansat i Jyske Bank Schweiz, mens en tidligere ansat i bankens afdeling i Gibraltar siger:

- Indirekte vil jeg sige, at Jyske Bank Gibraltar var medvirkende til skatteunddragelse.

Umuligt uden bankenDe tidligere ansatte har været ansat i Jyske Bank fra 2005 og frem. De ønsker ikke at stå frem med navn af frygt for at skade deres nuværende karriere. Men deres historie bekræftes af flere andre ansatte og kunder i banken.

En tidligere dansk kunde i Jyske Bank Schweiz fortæller, at han i årevis snød statskassen for hundredtusindvis af kroner.

- Jeg er skatteunddrager, men uden banken ville vi ikke have kunnet gøre det, siger han til DR Nyheder og uddyber:

- Vi gik ind til Jyske Bank Zürich med det formål ikke at betale skat. De har jo vidst, at vi ikke betaler skat. Det har jo sådan set været hele formålet med at have kontoen dernede. Det er jo kun fordi, at banken har den afdeling dernede og har de kompetencer til at stille hele det her system til rådighed, at det foregår.

- Så er vi jo bare helt almindelige mennesker, der uheldigvis har haft et svagt øjeblik og er trådt direkte ned i den fælde, siger kunden, der ikke vil stå åbent frem af hensyn til sin familie, hvoraf flere medlemmer ikke kender hans historie.

Formålet ligner skatteunddragelseHvordan Jyske Bank gør skattesvindel nemmere, udpensles i en række domme mod skatteunddragere - og Jyske Bank-kunder - fra Holland, Norge og Danmark.

Dommene, som DR Nyheder har gennemgået, afslører, hvordan Jyske Bank stiller et sindrigt system til rådighed, der gør det let for kunderne at skjule penge fra myndighederne.

Kort fortalt går modellen ud på, at kundens formue placeres i et selskab i et skattely. Selskabet er formelt ejet af en tredjepart - eksempelvis Jyske Bank Gibraltar. Men denne formelle ejer er kun en stråmand.

I virkeligheden er det kunden selv, der kontrollerer selskabet og har adgang til formuen gennem hemmelige fuldmagter. Selv om kunden bor og er skattepligtig i eksempelvis Danmark, beskattes formuen altså kun i skattelyet, hvor skatteprocenten ofte er nul.

I en af sagerne er en hollandsk statsborger netop blevet dømt til at skulle betale to millioner kroner til staten, fordi han blev afsløret af de hollandske skattemyndigheder.

- Det ser ikke kønt ud

En af Danmarks førende skatteadvokater, Torben Bagge, har gransket dommene for DR Nyheder og konkluderer:

- Jeg har svært ved at se et forretningsmæssigt formål, der skulle tale for, at Jyske Bank formelt skal stå som ejer at selskaber, hvor de angiveligt reelt ikke har nogle beføjelser. Formålet synes at være skatteunddragelse, siger han.

Tidligere bankdirektør og en af landets mest erfarne bankeksperter, Jørn Astrup Hansen, undrer sig over Jyske Banks metode.

- Det ser ikke for kønt ud. Det anser jeg ikke for at være almindelig dansk bankdrift, siger han og fastslår:

- I det omfang, bankerne medvirker med konstruktioner, som kun har til formål at eliminere skattepligten for en af bankens kunder, så mener jeg ikke, at man kan sige, at banken bidrager positivt til samfundet på nogen måde.

Jyske Bank: Vi har strammet op

Jyske Banks chef for private banking, Jens Lauritzen, afviser over for DR Nyheder, at banken medvirker til skatteunddragelse. Men han erkender, at Jyske Bank kan have haft kunder, der ikke betalte skat.

Det er dog kundernes eget ansvar at sørge for, at formuerne bliver indberettet til SKAT, siger han:

- Hvis vi har en fornemmelse af, at kunden ikke betaler skat - hvis kunden for eksempelvis fortæller os det - så har vi tidligere henstillet til dem, at nu skal de altså til at få deres forhold i orden. Men tidligere gik vi ikke ind og kontrollerede, om de rent faktisk også gjorde det.

- Men vi har strammet op, og vores politikker har også ændret sig meget på mange punkter. Derfor har vi strammet op på mange områder, og det har selvfølgelig også haft en påvirkning på vores kunder.

- Vi retter ind ved fejl

Jens Lauritsen oplyser, at Jyske Banks udenlandske afdelinger har over 280 kunder, som er bosiddende i Danmark.

- Det er typisk kunder, som har haft en eller anden tilknytning til udlandet tidligere, siger Jens Lauritzen, der understreger, at bankens udenlandske afdelinger ikke tager danske kunder ind, der er bosiddende i Danmark. Om den danske kunde, DR Nyheder har talt med, siger han:

- Hvis det virkelig forholder sig sådan, jamen så har vi begået en fejl. Og det er sådan, at hvis vi begår fejl, jamen så retter vi ind, så tager vi konsekvensen af det.

Jyske Bank har siden 2002 haft et samlet overskud efter skat på 10 en halv milliard kroner. Heraf har de tre afdelinger i Schweiz, Holland og Gibraltar bidraget med i alt 2,3 milliarder - altså 22 procent.

I aften 20.30 på DR1 kan du se dokumentaren 'Det danske skattely', hvor de tidligere ansatte og den tidligere kunde hos Jyske Bank stiller sig frem.