Antallet af bolighandler falder - økonomer forventer, priserne vil gøre det samme

Man skal tænke langsigtet, hvis man har i sinde at købe bolig i den kommende tid, lyder rådet.

Der blev solgt knap 6.500 boliger i juni måned, viser Boligsidens nye handelstal. Det er det laveste månedsresultat i hele 2022, og tendensen gælder for både huse og lejligheder. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix Denmark)

Tænk langsigtet.

Så simpelt lyder rådet fra to økonomer, der følger boligmarkedet.

Vi har nemlig tilsyneladende ikke haft samme købelyst i foråret og første del af sommeren, som vi ellers har haft i samme periode i de foregående år. Priserne er ikke dalet, ligesom handlerne.

Men ifølge Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea, og Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er det altså forventningen, at priserne også tager et nøk ned den kommende tid.

Derfor er deres råd til de købelystne, at de virkelig skal tænke over, om de kan se sig i den bolig, de køber, mere end bare på kort sigt.

- De fleste vil opleve i deres tid på ejermarkedet, at priserne falder. Det er et helt almindeligt vilkår. Men det er selvfølgelig ikke så sjovt, hvis man lige har købt bolig. Men hvis man har planer om at bo et sted mange år frem, så kan man altså have ro i maven over, at man kan sidde igennem et eventuelt prisfald, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvis for eksempel, man som par er på vej ud for at købe en bolig, skal man overveje, om man ønsker børn på et tidspunkt og dermed skal bruge et ekstra værelse, giver Brian Friis Helmer som eksempel.

- Hvis vi står i en periode, hvor der er noget mere usikkerhed, så kan man gardere sig mod det ved simpelthen at have en længere tidshorisont i sin bolig, siger han.

Er det en forsigtig måde at sige til køberne på, at de skal polstre sig til en eventuel krise?

- Ja, altså man kan jo sige, at hvis man ser ind i en tid, hvor priserne peger nedad, så ville det jo være ærgerligt at købe noget nu, som man fortryder om et halvt år, hvis man ikke kan få det samme, som man købte for. Smid bolden op og overvej en ekstra gang, hvad man har behov for på længere sigt. Det, tænker jeg, vil være fornuftigt i denne situation, siger Brian Friis Helmer.

På vippen til købers marked

I juni blev der ifølge Boligsiden solgt 4.018 villaer og rækkehuse. Det er det laveste antal af den boligtype solgt på en måned i år. Det samme gælder for ejerlejligheder, som der blev solgt 1.047 af i juni.

Vi skal helt tilbage til henholdsvis 2014 og 2011 for begge boligtyper for at finde et juni-resultat, der er lavere end handler i 2022's juni.

- Boligmarkedet er ramt af modvind. I de seneste år har det været sælgers marked, og nu står vi på vippen til, at man begynder at tale om købers marked, siger Lise Nytoft Bergmann.

- Handelsaktiviteten er faldet, udbuddet stiger, og prisafslagene er blevet større.

Brian Friis Helmer siger, at det er tydeligt, at "nedgangen er sat ind".

Indtil videre har nedgangen ikke ramt priserne. I juni stod priserne faktisk stort set stille.

For hele landet gælder det, at huspriserne er steget med 0,4 procent - særligt drevet af Region Hovedstadens stigning med 1,1 procent. Mens lejlighederne er streget med 0,1 procent, hvor det særlig er drevet af Region Nordjyllands stigning med 2,1 procent og Region Sjællands på 1,3 procent.

Men sådan er det ikke forventningen, at det fortsætter.

- Når vi kigger frem mod andet halvår af 2022, byder boligmarkedet på større modvind, og vi forventer, at vi kommer til at se faldende priser, siger Lise Nytoft Bergmann.

Brian Friis Helmer fortæller, at Arbejdernes Landsbanks forventning er, at priserne vil falde med 5 til 10 procent den kommende tid.