Antallet af politianmeldte webbutikker er eksploderet

Snart er der gang i både Black Friday og julehandel. Men i 150.000 netbutikker kan tilbuddene være fup.

Tilsyneladende gode tilbud på mærkevaresko. Men siden her er fup.

Både Black Friday og julehandlen nærmer sig. Det betyder, at der snart er fuld fart på dankortet. Også på nettet. Men i år er der grund til at være særlig vågen, inden du trykker ‘køb’. For risikoen for at sende penge til en fupmager er vokset markant.

E-mærket har netop politianmeldt intet mindre end 150.000 webbutikker, som den danske certificeringsordning mener prøver at snyde forbrugerne.

To ud af tre af siderne markedsfører sig på dansk eller tilbyder at handle i danske kroner. Fælles for siderne er, at de alle sammen er registreret på udenlandske domæner, som ender på blandt andet com eller net.

- Danskerne handler mere og mere på udenlandske hjemmesider og tænker derfor mindre på, om webbutikken er dansk, lyder vurderingen fra Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket.

Til sammenligning anmeldte e-mærket sidste år kun 10.000 tilsvarende sider.

Svindlere sidder i udlandet

En vigtig forklaring på den store stigning er ifølge Toke Mølgaard, at e-mærket selv har haft øgede ressourcer. Kortlægningen af de falske internetbutikker er sket med nye og bedre søgemaskiner. Men han mener også, at det er et udtryk for vækst i it-kriminaliteten.

- IT-kriminalitet er et stort område, der vokser i hele verden. Det er et område, hvor svindlerne nemt og hurtigt kan få fat i data, de kan veksle til penge.

Den store udfordring er, ifølge Toke Mølgaard, at svindlerne bag de falske webshops formentlig alle sidder i udlandet.

- For det komplicerer politiets efterforskning, og resultatet er, at der kan gå rigtig lang tid, før de her sider bliver sat ud af spil, fortæller han.

Alligevel er han optimist, når det handler om politianmeldelsen af det rekordstore antal webbutikker.

- Vores mål med den her indsats er at få sat de her svindlere ud af spil. Og her har vi brug for politiets hjælp. Så vi håber, at de her sider vil blive lukket ned og bagmændene retsforfulgt.

Sendes videre til Europol

Det er bagmandspolitiets særlige enhed for cyberkriminalitet, som nu har modtaget de mange politianmeldte sider fra e-mærket. Specialanklager Dorte Frandsen ønsker endnu ikke at kommentere det store antal anmeldte sider konkret, da hun ikke har haft mulighed for at se det fulde materiale.

- Jeg har bedt e-mærket om at uddybe deres anmeldelse, forklarer hun.

Men allerede sidste år modtog hun og bagmandspolitiet anmeldelse om 10.000 lignende udenlandske webbutikker fra e-mærket. Og når det handler om udenlandske sider, sendes sagerne typisk videre til det europæiske politisamarbejde Europol.

- Det vil formentlig være udgangspunktet, at vi sender det videre til Europol, lyder vurderingen også i år.

Få bagmænd bag fupbutikker

Selv om antallet af fupbutikker kan tælles i tusinder, mener Dorte Frandsen, at det er ganske få organisationer, der står bag.

- Det ser ud som om, de muligvis stammer fra en eller få organisationer, som så oversvømmer det europæiske marked med sådan nogle fupbutikker, vurderer hun.

Hun opfordrer samtidig forbrugerne til at være opmærksomme.

- Man risikerer at få en anden vare end den, man har bestilt. Det er typisk kopier, man får, og ikke den ægte vare. Men man risikerer også mere alvorlige ting som at få stjålet sine kreditkortoplysninger, som så bliver solgt videre til andre, forklarer hun.

Hendes bedste råd er altid at se efter, om det er muligt at komme i kontakt med virksomheden.

- Det første, jeg altid tjekker, er, om den hjemmeside, jeg er inde på, har en afsenderadresse. Altså kan jeg se, at det er en fysisk virksomhed, der ligger et eller andet sted. Hvis ikke jeg kan det, så kan det være en fupside, lyder det.

Nyt værn mod fupsider

Som et supplement til de kendte gode råd lancerer e-mærket i dag et nyt og gratis værktøj, der kan hjælpe med at undgå fupbutikker på nettet. Der er tale om et lille program ved navn ‘Sikker Shopping’, som advarer dig, hvis du forsøger at handle i en webshop, som e-mærket mistænker for at være fup.

- Det er et forsøg på at give forbrugerne et hjælpemiddel i den tid, der går, fra sider bliver politianmeldt, til de eventuelt bliver lukket, forklarer Toke Mølgaard.

Programmet er udviklet med støtte fra Tryg Fonden. Målet med at støtte udviklingen af ‘Sikker Shopping’ til computeren er ifølge TrygFonden også langsigtet, nemlig at begrænse it-kriminalitet på nettet, der hvor du handler.