Antallet af sager om klamphuggeri stiger

En dårligt udført elinstallation kan være farlig. Alligevel stiger antallet af sager, hvor klamhuggere uden autorisation udfører vvs- og elarbejde.

Det er kun autoriserede håndværkere, som må installere vand, varme og sanitet i boliger. Dårlige installationer kan nemlig få alvorlige konsekvenser ved for eksempel skybrud. (© Scanpix)

Hele huset kan brænde ned, hvis de elektriske installationer ikke er lavet ordentligt - og man kan blive alvorligt syg, hvis et dårligt tilsluttet vandrør slippet bakterier ud i drikkevandet.

Der er altså en årsag til, at varme, vand og sanitet skal monteres af autoriserede installatører.

Alligevel stiger antallet af sager, hvor klamphuggere uden autorisation udfører den slags arbejde. Det seneste halvandet år har Sikkerhedsstyrelsen modtaget over 500 anmeldelser.

De professionelle opdager det

I installationsbranchens organisationer Tekniq og DS Håndværk kender man problemet udmærket.

- Vi får et stigende antal henvendelser fra vores medlemmer, som kan se, at kunderne har fået lavet vvs- eller elarbejde, som ikke er lavet ordentligt og som typisk er lavet af uautoriserede virksomheder, siger administrerende direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen.

- De møder det ude hos kunderne, når de skal udføre noget arbejde efterfølgende på noget, der ikke er lavet lovligt, fortæller Kristine Lyngbo, kommunikationschef i DS Håndværk og Industri.

Sikkerhedsstyrelsen vil rette op

De to brancheforeniger har for længe siden bedt myndigheden på området - Sikkerhedsstyrelsen - om at gøre noget ved problemerne.

- Men vi hører ikke fra dem, så vi kan ikke vide, om de tager det så alvorligt, som vi synes, de skal, siger Kristine Lyngbo.

Hos Sikkerhedsstyrelsen erkender man problemet - og lover at rette op:

- Vi har ansat lidt mere end to jurister, der udelukkende skal behandle de her overtrædelsesordninger, så vi skal nok få rettet op på tingene, siger Dorthe G. Rasmussen.

Hun henviser til Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, hvor forbrugerne kan tjekke, om deres håndværker er autoriseret - eller finde en, der er.

Facebook
Twitter