A.P. Møller klar med milliarder: Varmt vand fra undergrunden skal levere nyt fjernvarmeeventyr

Investeringsselskabet A. P. Møller Holding investerer i geotermi.

Der findes i dag tre geotermianlæg i Danmark. I Thisted, Sønderborg og på Amager. Her er det et tidligere anlæg i Viborg, der lukkede i 2012, da projektet blev dyrere end ventet. (Foto: Morten Dueholm © Scanpix)

Dybt nede under den danske muld er vandet så varmt, at det kan udnyttes og bruges i fjernvarmesystemet.

Derfor er A.P. Møller Holding, der er transportkoncernens investeringsselskab, parat til at satse flere milliarder kroner på at udnytte den såkaldte geotermi.

Det skriver Berlingske Business.

- Vi ser, at der er et hul i markedet, hvor varmesektoren har investeret tungt i biomasse. Det er meget fint, men der er brug for noget andet, og det skulle gerne være geotermi, siger ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding, Samir Abboud,til avisen.

Samir Abboud fortæller, at det kræver investeringer på en til to milliarder kroner at etablere et storskalaanlæg på 100 til 150 megawatt.

Det er lidt mindre end elproduktionen fra havvindmølleparken Horns Rev 1 ved Esbjerg, der leverer el til 150.000 husstande - omkring to procent af det samlede danske elforbrug.

Planlægger geotermi-anlæg ved storbyer

I første omgang er målet for A.P. Møller Holding at bygge geotermianlæg i de største fjernvarmeområder i Danmark - Aarhus, Aalborg, København og Nordsjælland.

Ifølge investeringsselskabet er ambitionen, at geotermi skal levere 30 procent af fjernvarmen i Danmark, der i dag produceres primært af biomasse, kul og naturgas.

Derudover ser investeringsselskabet også et stort eksportpotentiale i geotermi.

- Vi tror, at når vi har etableret os i Danmark, kan det blive et eksporteventyr i samme omfang, som vindenergi er blevet det, siger Samir Abboud.

Hos brancheorganisationen Dansk Fjernvarme byder direktør Kim Mortensen A.P. Møller Holdings satsning velkommen.

- Geotermi er en meget interessant teknologi. Hvis vi skal gå fra kul til brændselsfri varme, er geotermi en af løsningerne, som skal i spil, og derfor er det rigtig interessant, at så store selskaber byder ind, siger han til Berlingske Business.

Minister: Det er fantastisk

Energi-, forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er begejstret for udmeldingen fra A.P. Møller Holding.

- Det er helt fantastisk, at Mærsk melder sig på banen og vil investere rigtig mange milliarder i geotermi. Det åbner nye muligheder for grøn fjernvarme, så det ser jeg store perspektiver i, siger han til DR Nyheder.

Lars Christian Lilleholt siger, at han er i dialog med A.P. Møller Holding og er optaget af, at der er de rigtige rammer for geotermi.

Men han vil ikke udtale sig om, hvorvidt staten skal yde økonomisk støtte til udviklingen af geotermi - på samme måde som den danske vindmølleindustri er blevet et eksporteventyr med milliardstøtte fra skatteyderne.

- Det er alt for tidligt at sige noget om. Det afgørende er, at vi er i gang med at udfase støtten til vedvarende energi. Og jeg ser også perspektiver i, at det markedsøkonomisk kan lade sig gøre at drive det her. Men nu skal vi finde ud af, hvad mulighederne er, siger han.

FacebookTwitter