Apple bygger nyt datacenter ved Aabenraa

Apple vil bygge datacenter nummer to udenfor Aabenraa. Første fase ventes færdig i 2019.

Apple udvider sine aktiviteter i Danmark og vil bygge et nyt datacenter lige udenfor Aabenraa. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

Apple udvider sine aktiviteter i Danmark og vil bygge et nyt datacenter lige udenfor Aabenraa.

Den amerikanske it-gigant er allerede ved at bygge et andet datacenter i Viborg, og nummer to i Aabenraa kan potentielt blive endnu større. Foreløbig vil de to datacentre dog ligne hinanden i størrelse, energiforbrug og udformning.

Første fase af byggeriet i Aabenraa ventes færdig i 2019 til en samlet pris på omkring seks milliarder kroner. Når det er i drift, skal datacentret køre på 100 procent vedvarende energi. Byggeriet ventes at skabe cirka 300 job og omtrent 50-100 beskæftigede, når datacenteret er i fuld drift.

I en skriftlig kommentar til Ritzau siger Erik Stannow, nordisk chef for Apple:

- Vi er glade for at kunne udvide vores datacenter-drift i Danmark og samtidig investere i nye kilder til grøn energi. Det planlagte center i Aabenraa vil, som alle vores datacentre, køre på ren energi fra første dag takket være nye energiprojekter, som vi skaber.

Skal køre iTunes og Siri

De to datacentre i Danmark skal køre Apples internettjenester som musikbutikken iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri for virksomhedens europæiske brugere.

Der er ikke behov for yderligere generatorer, da også centeret i Aabenraa kommer til at ligge ved en transformatorstation.

Centeret skal ligge lige ved siden af højspændingsstationen Kassø, som er garant for stor strømforsyningssikkerhed.

Netop forsyningssikkerheden er en af hovedgrundene til, at Apple vælger at placere to datacentre i Danmark.

Klima- og Energiministeriet bekræfter oplysningen over for DR Nyheder.

/ritzau/