Apple krydser magisk grænse: Det strider mod al logik

Apple er næsten lige så meget værd som hele Skandinaviens bruttonationalprodukt.

For første gang i historien er et selskab mere end 1.000 milliarder dollar værd.

Gennembruddet skete i aftes, efter at aktionærer bød aktiekursen for den enorme teknologivirksomhed Apple op over den magiske grænse, hvor ingen andre har været før.

- Det er faktisk ret stort. I nullerne troede man, at det skulle være et af de store energiselskaber, som skulle derop. Men nu har vi i snart lang tid vidst, at hvis det skulle være, så måtte det nok blive en af de store teknologivirksomheder, siger Michael Friis Jørgensen, der er chefanalytiker hos Alm. Brand Markets.

I to år har Apples aktiekurs lignet en Tour de France-stigning uden for kategori.

Kursen er bare steget og steget. Alligevel er Michael Friis Jørgensen overrasket over, at det er lykkedes den amerikanske teknologivirksomhed at runde det skarpe hjørne:

- Det strider mod tallenes lov. Det strider simpelthen mod al logik, at man kan blive så stor. Det er en virksomhed, som er mere værd end store lande, og der er en logik, som tilsiger, at en virksomhed på et tidspunkt ikke kan vokse mere.

Skandinaviens BNP

Hvor meget er 1.000 milliarder dollar så?

Omregnet til danske kroner er Apples markedsværdi nu 6.245 milliarder kroner.

Til sammenligning er Danmarks bruttonationalprodukt knap 2.000 milliarder kroner. Bruttonationalproduktet er et lands samlede produktion af varer og ydelser på et år.

Som du kan se i grafikken ovenfor, er de skandinaviske landes samlede bruttonationalprodukt 'kun' 800 milliarder kroner højere end Apples markedsværdi.

Apple koster altså næsten det samme, som der samlet bliver produceret i Norge, Danmark og Sverige på et år.

- Selv om man har forventet, at vi ville betale mindre for vores telefoner og udskifte dem senere, så er det ikke sket. Samtidig har Apple fået udviklet nogle forretningsområder omkring dataopbevaring og deres App Store, som giver et utroligt stærkt økosystem i forretningen, siger Michael Friis Jørgensen.

Det gode teknologiselskab

Apple er en de 'fantastiske fem', som man kalde de enorme teknologivirksomheder, der gennem de seneste ti år er eksploderet i vækst. Virksomhederne kaldes under ét for 'Faang' og udgøres af Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google.

Og blandt dem, vurderer Michael Friis Jørgensen, er Apple den mest sejlivede forretning.

- Der er en reguleringsbølge på vej. Politikerne er blevet opmærksomme på teknologivirksomhedernes magt og er meget optagede af persondata. Og der kan Google, Facebook og Amazon godt ryste lidt i bukserne over reguleringer, som kan komme til at koste deres forretninger dyrt.

- Men Apple har en stærk persondataetisk profil og deler ikke bare data ud til højre og venstre. Derfor vil de ikke blive ramt af første bølge af reguleringer, siger Michael Friis Jørgensen.

Æbleskat

Til gengæld kan Apple måske imødese et drøn på et tidspunkt, hvis det lykkes EU at få lukket ned for Apples skattestruktur, som gør, at der ikke betales en krone i selskabsskat i Danmark, hvor hveranden ellers render rundt med en bekostelig iPhone.

- Internationale virksomheders skattebetaling i EU er noget, der har fuld fokus hos politikerne i EU, siger Michael Friis Jørgensen.

Og der kan Apple løbe ind i strammere reguleringer, der kan koste lidt på overskuddet.

- Den næste bølge af reguleringer kan blive selskabsskatte og hele skattesystemet. Og der kan Apple risikere at skulle skære lidt af overskuddet. Men de har altså en meget stærk indtjening, så det kan de godt tåle, siger Michael Friis Jørgensen.

Den seneste kursfremgang for Apple er kommet efter regnskabet for andet kvartal, som blev præsenteret tirsdag aften. Det viste en bedre omsætning og indtjening end ventet, særligt båret frem af en højere gennemsnitspris på iPhone og vækst i services og wearables, som er en betegnelse for teknologi, 'man tager på'.

Apples aktiekurs er steget 33 procent på et år.

Facebook
Twitter