Apple rammes af nyt skattesmæk

Få uger efter at Apple fik besked om at et massivt skattesmæk i på vej i Irland, rammer et nyt nu i Japan

Apple modtager et skattesmæk i Japan (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Blot få uger efter at Irland blev påbudt at opkræve 97 mia. kroner plus renter i restskat fra elektronikgiganten Apple, kommer en ny skatteregning nu flyvende - denne gang fra Japan.

Regningen er dog ikke nær så heftig som den foregående, og lyder blot på 12 mia. yen, altså omkring 782 mio. kroner.

Skattesmækket gives for den japanske udgave af iTunes Store, der - ifølge japanske myndigheder - ikke har opgivet korrekte tal til det japanske skattevæsen, inden pengene blev sendt videre til Apple i Irland. Netop det irske hovedkvarter var forleden centrum for det irske skattesmæk.

0.005 procent i Skat

Apples irske hovedkvarter er centrum for salg i store dele af verden, ikke kun Europa, og via en særlig skatteaftale med Irland har Apple, ifølge EU, blot betalt 0.005 procent i skat nogle år.

Det er denne skatteaftale, som EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager forleden slog fast er ulovlig statsstøtte, hvorfor Irland skal inddrive de 97 mia. euro plus renter. Både Apple og Irland har nægtet.

Apple har ifølge Financial Times ikke udtalt sig om den japanske skatteregning, men har ifølge avisen, betalt.

Mange sager

Den japanske skattesag mod Apple er ikke en enlig svale internationalt set, hvor flere lande har fået blod på tanden og er begyndt at sende skatteregninger til især amerikanske tech-giganter.

Apple har tidligere måtte hoste op i en sag i Italien, og især Google er i lande som Storbritannien, Italien og Frankrig blevet ramt af enten skattesmæk eller ransagninger på mistanker om skattefiduser.

Irland har i en årrække været en slags knudepunkt for tech-virksomheder, der har nydt landets specielle skattelove, og flere - fx Google - er kendt for helt lovligt at benytte skattetricks, hvor penge flyttes rundt mellem skuffeselskaber og til sidst havner i nulskattelande som Bermuda.

Facebook
Twitter