Arbejdede 90 timer om ugen i metroen: Grelle arbejdsforhold kan koste vikargigant millioner

3F kræver over 100 millioner kroner fra vikarfirma i enorm sag om løndumping.

Da Slawomir Swietek i 2016 forlod Polen for at indtage kranhusene på det københavnske metrobyggeri, var det for at tjene penge på at flytte elementer.

Men nu er den 33-årige polak havnet i centrum af en principiel prøvesag, som kan udvikle sig til den største voldgiftssag i Danmarkshistorien.

Sagen handler om brud på danske arbejdstidsaftaler.

Og falder dommen ud til 3F's side, kan verdens største vikarbureau, Adecco, blive afkrævet over 100 millioner kroner til omkring 1.500 hovedsageligt polske arbejdere, som fra 2013 til 2016 arbejdede på det københavnske metrobyggeri.

- Det er en ekstremt stor sag for os. Vi mener, at samtlige principper i vores overenskomst er sat i spil, og økonomisk set er det aldrig sket i 3F's eller byggeriets historie, at vi har siddet med så stor en sag, siger Silas Grage, faglig sekretær i 3F.

Træthed i kranhuset

På vegne af Slawomir Swietek og to andre polske arbejdere kræver 3F næsten 1,7 millioner kroner for manglende overarbejdsbetaling fra 2013 til 2016.

Et krav, der ifølge 3F lander på et trecifret millionbeløb, hvis det ganges op til også at omfatte de 1.500 medarbejdere, som potentielt kan blive omfattet af sagen.

- Jeg løftede rundt på store materialer til armeringen af Metroen. Det var jernelementer på op mod 12 meter, fortæller Slawomir Swietek.

Men ofte blev Slawomir Swietek bedt om at blive i kranhuset, selv om arbejdsdagen egentlig var ovre.

- Så var det dobbelthold, altså 16 timer, og nogle dage kunne det blive endnu længere, hvor jeg skulle blive oppe i styrehuset, siger Slawomir Swietek.

- I starten var det okay, men med tiden blev jeg ramt af træthed, så det var også med meget alvorlige risici, jeg kunne jo have slået nogen ihjel, siger Slawomir Swietek.

- I starten var det okay, men med tiden blev jeg ramt af træthed, siger Slawomir Swietek, der arbejdede på Metrobyggeriet fra 2016 til 2018. Nogle gange næsten i døgndrift.

Ifølge 3F's stævning af Adecco er de omkring 1.500 arbejdere blevet sendt rundt mellem de 27 forskellige byggepladser i metrobyggeriet fra den ene dag til den anden. Det har betydet skiftende og ofte overlappende arbejdstider.

- De har oplevet at blive flyttet rundt fra plads til plads fra dag til dag. Hver gang, de har flyttet plads, har de også skiftet arbejdstid og har derfor arbejdet rigtigt mange timer både dag og nat, siger Silas Grage.

Arbejdede 33 timer i træk

3F har angiveligt eksempler på, at de tre polske arbejdere har arbejdet op mod 34 dage i træk og op mod 90 timer om ugen. Én af arbejderne havde på et tidspunkt en arbejdsdag på 33 timer, ifølge 3F.

- Det er virkeligt grelle forhold rent arbejdsmiljømæssigt, siger Silas Grage.

3F beskylder ikke Adecco for at have udfyldt falske lønsedler, som ellers tidligere har været et problem med leverandører til metrobyggeriet. I stedet har Adecco gjort sig skyldig i manglende betaling for overarbejde, mener 3F:

- For os er det en sag om, at et firma har misbrugt arbejdstidsbestemmelserne. Det er folk, som har arbejdet til højre og venstre på nye byggepladser og med nye arbejdstider fra dag til dag, uden der på nogen måde har været respekt om den overenskomst, som sætter rammerne for arbejdstiden, siger Silas Grage.

Adecco: Useriøst og urimeligt krav

Det schweiziske vikarbureau Adecco, der med 700.000 tilknyttede vikarer betegnes som verdens største vikarfirma, kalder søgsmålet fra 3F 'useriøst og urimeligt'.

I et skriftligt svar til DR Nyheder siger administrerende direktør for Adecco Danmark, Mickey Maymann:

- Adecco tager sagen meget alvorligt. Vi er blevet mødt med et krav på 1,69 millioner kroner, et krav som vi finder både useriøst og urimeligt. Adecco er en ansvarlig virksomhed, og vi overholder vores overenskomstmæssige forpligtelser.

Maymann henviser til, at der er udbetalt ekstra løn til de tre polske arbejdere. Dermed burde sagen også være lukket, lyder det fra Adecco.

- Vi har tiltrådt mere end 20 overenskomster og administrerer herudover mere end 200 lokalaftaler. Vi kan begå fejl, og vi har også begået en fejl i forhold til de tre vikarer, sagen drejer sig om. Deres løn er derfor blevet reguleret med 89.900 kr. tilsammen, siger Mickey Maymann, som ikke ønsker at udtale sig yderligere, før der falder dom i sagen.

I sit indlæg til Arbejdsretten undrer Adecco sig over, at 3F ikke tidligere har rejst et krav mod Adecco.

- De krav, som 3F rejser i denne sag, har 3F haft alle muligheder for at rejse tidligere, og i så fald ville Adecco have haft mulighed for at forholde sig til kravene, og tvisterne kunne i givet fald være løst ved forhandling.

Største sag om løndumping

Adecco kræver frifindelse i sagen, som ventes afgjort inden for 14 dage.

- Det er for en vikarvirksomhed som Adecco i relation til metroprojektet umuligt dagligt at efterse alle afvigelser fra holddriftsplanerne henset til, at der over de sidste fem år har arbejdet cirka 1.500 vikarer på projektet, skriver Adecco i sit indlæg til Arbejdsretten.

Vinder 3F voldgiftssagen kan Adecco-sagen blive den suverænt største sag om løndumping i danmarkshistorien.

Nummer to på listen er også fra metrobyggeriet, hvor den italienske underleverandør, Cipa, i 2015 blev dømt for at underbetale sine ansatte, og derfor skulle betale 22 millioner kroner.