Arbejdsgiverne kan diktere 42 timers arbejdsuge: Et godt redskab

Dansk Arbejdsgiverforening forventer, at virksomhederne vil gøre brug af 42-timers arbejdsuge.

Direktøren i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, mener at muligheden for periodisk overarbejde gør Danmark konkurrencedygtigt. (© DR Nyheder)

Fremover vil virksomhederne kunne bede deres medarbejdere om at arbejde 42 timer om ugen i stedet for nuværende 37 timer.

Muligheden for det periodiske overarbejde er skrevet ind i den overenskomst, som 57 procent af medlemmerne af LO har sagt ja til.

Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad forventer, at flere virksomheder vil gøre brug af den.

- Det må tiden jo vise, men jeg tror bestemt, at det er et redskab som virksomhederne vil bruge.

Mere konkurrencedygtige

Dansk Arbejdsgiverforening er yderst tilfredse med det nye redskab.

- Jeg synes, det er vigtigt at slå fast, at vi stadigvæk har 37 timers arbejdsuge. Det er her et redskab, som virksomhederne kan bruge ved travlhed. Dermed sikrer vi, at danske virksomheder kan tilrettelægge produktionen bedst muligt, og det betyder, at vi står bedre i den skarpe internationale konkurrence, siger Jacob Holbraad.

Hvis man bliver pålagt at arbejde 42 timer om ugen af sin arbejdsgiver, vil man kunne afspadsere det ekstra arbejde i mere stille perioder.

Det er forventet, at især virksomheder inden for byggeriet vil gøre brug af muligheden, da man her typisk har flere ordrer i de varme måneder på året og mindre travlt henover vinteren.

I grafikken nedenunder kan du se, hvilke faggrupper, der er dækket af den nye overenskomst.

Selvom flertallet stemte ja, var der også mange, der stemte nej.

Det største fagforbund i LO-familien, 3F, stemte nej til overenskomstforslaget. Stemmerne fordelte sig med 36.635 til ja-siden og 54.825 til nej-siden for 3F'erne. Det har fået flere 3F'ere til at kritisere systemet.

- Bygningsarbejderne har stemt massivt nej. Det efterlade massive frustrationer hos os. Nu må vi mødes og se, hvad vi kan gøre for at sige fra over for det her. Det er en syg udvikling, siger Daniel Skovhus, der er tømrer og aktiv i 3F Byggeri.

Giv og tag

Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening pointerer, at man må give og tage i forhandlinger - det er spillereglerne.

- Samlet set er det en aftale, der er indgået efter gode, lange, hårde forhandlinger. Når man indgår aftaler, er der noget man bedre kan lide end andet – sådan er det.

Han fremhæver, at arbejdsgiverne også har givet noget i form af mere efteruddannelse til medarbejdere og bedre forhold til familier. Fremover vil lønmodtagerne have to omsorgsdage og mere frihed ved barns sygdom.

I faktaboksen nedenunder kan du læse de vigtigste punkter i overenskomsten, der er gældende fra 1. marts i år - altså med tilbagevirkende kraft.

Hovedpunkter fra overenskomstforslaget:

  • En tre-årig overenskomst frem til 1. marts 2020

  • Lønstigning på syv procent over de næste tre år

  • Fuld løn i 13 uger under forældreorlov

  • 2 børneomsorgsdage og øget frihed ved barns sygdom

  • Fire procent af lønnen kan byttes til fridage eller pension

  • Seniorer kan købe sig til 32 seniordage

  • Arbejdsgiveren kan kræve, at lønmodtagerne arbejder 1 time ekstra om dagen ved travlhed og overarbejdet skal afspadseres inden for et år