Arbejdsmarkedet er stadig kønsopdelt

Der er stadig kvinde- og mandefag. Og det er ikke hensigtsmæssigt, mener arbejdsmarkedsforsker Karen Sjørup. Hun synes, der bør gøres en indsats for at blande kønnene bedre.

(Foto: © Klavs Bo Christensen, Scanpix)

Der er meget få piger, der får snavsede hænder på værkstedet. Og der er lige så få mænd, der får balsam på fingrene i frisørfaget som hidtil.

For selv om arbejdsmarkedet de senere år har gjort meget for at nedbryde de traditionelle mande- og kvindefag, så er kønsopdelingen stadig en kendsgerning, skriver ugebrevet A4.

Der er ikke kommet flere kvinder i lære som mekaniker murer eller smed og det er under hver tiende frisør eller tandklinikassistent-elev der er mænd.

Og det er ikke hensigtsmæssigt med rene pigefag og rene drengefag. Det mener arbejdsmarkeds- og ligestillingsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

- Det skaber en ubalance mellem kønnene, som jeg ikke synes er hensigtsmæssig. Jeg så gerne, at der var flere piger i håndværksfagene og flere drenge, der søgte ind i sosu-fagene, siger hun til DR Nyheder.

Derfor mener ligestillingsforskeren, at skoler og virksomheder inden for de traditionelle kønsopdelte fag må gøre en meget større indsats end hidtil, for at nedbryde fordomme og tiltrække ansøgere fra det modsatte køn.