Arbejdsmarkedets parter enige om ny aftale - sådan vil de få flere i arbejde

Arbejdsmarkedets parter er enige om en aftale, der skal hjælpe ledige hænder i arbejde.

Arbejdsmarkedets parter forsøger igen at håndtere manglen på hænder. På billedet er det beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Den galopperende mangel på arbejdskraft er ifølge Dansk Industri ved at udvikle sig til den største rekrutteringskrise i danmarkshistorien.

Virksomheder landet over skriger på arbejdskraft, og i endnu et forsøg på at skubbe arbejdstagere i favnen på sultne arbejdsgivere har regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne i dag indgået endnu en såkaldt trepartsaftale.

Aftalen øger dog ikke arbejdsudbuddet, som er nøgletallet, når man skal løse rekrutteringsproblemerne.

- Det er en lille aftale, og den løser langt fra problemerne, slår direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, indledningsvist fast.

Han har dog alligevel valgt at sætte sin signatur på aftalen, der blev indgået kort før middag.

- Aftalen indeholder nogle ok elementer, blandt andet er der afsat penge til at nedbringe sagsbehandlingstiden hos Siri, som er den styrelse, som man skal gennem for at få adgang til udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Der er en kæmpe, kæmpe lang venteliste dér, som skal ned, siger Jacob Holbraad.

Bedre match

Arbejdsudbuddet er en økonomisk term, der opgør det antal timer, som en befolkning ventes at være til rådighed for arbejdsmarkedet. Og der er stort pres for at øge arbejdsudbuddet, så der bliver mere arbejdskraft til rådighed.

Men ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har formålet med aftalen i dag ikke været at skrue op for arbejdsududdet. I stedet skal aftalen 'udlægge nogle spor,' som skal bringe ledige og ledige stillinger sammen.

- Der er ikke noget i den her aftale, der skal øge arbejdsudbuddet. Formålet med aftalen er at skrue på de knapper og de håndtag, som her og nu kan hjælpe virksomhederne med at blive matchet med den arbejdskraft, der er, siger Peter Hummelgaard.

Han gør opmærksom på, at der på tværs af Europa er 14 millioner ledige.

Og forbindelsen til disse skal forbedres gennem den nationale brobrygger til europæisk arbejdskraft, Workindenmark, som med aftalen får flere muskler.

Peter Hummelgaard opfordrer til, at virksomheder bruger Workindenmark for at afsøge det europæiske arbejdsmarked for kvalificeret arbejdskraft.

- Vi skal gøre det hurtigere og nemmere at rekruttere europæisk arbejdskraft. Og man skal kunne komme hurtigere i gang uden at skulle vente på for eksempel et opholdsgrundlag. Det er både balancerede og fornuftige tiltag, så vi undgår en ladeport for billig, underbetalt arbejdskraft, siger Peter Hummelgaard.

Stop diskrimination af seniorer

Et tredje punkt i aftalen handler om at få flere seniorer til at tage en tjans på arbejdsmarkedet - og få flere virksomheder til at ansætte og fastholde personer, der har årtiers erfaring med i rygsækken.

- Vi har i regeringen et fokus på, at vi benytter de kæmpe ressourcer, der står til rådighed, nemlig seniorerne. Det betyder også, at vi ikke i lige så høj grad skal sortere seniorer væk på baggrund af alder, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Det er i forvejen ulovligt for en arbejdsgiver at diskriminere ud fra alder. Men med dagens aftale bliver dette nu understreget, da der indføres et forbud mod at spørge til en ansøgers alder.

- Virksomhederne skal lade være med at skubbe seniorer ud ad bagdøren. Og de skal lade være med at sortere seniorer fra i ansøgningerne. Vi tror samlet set, at det her vil kunne hjælpe på den arbejdskraft, som mangler.

I et Tweet opfordrer direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad Folketinget til at spille ind med nogle kraftigere våben for at skaffe hænder til erhvervslivet:

- Der er enkelte gode elementer i ny trepartsaftale. Men den løser slet ikke udfordringen med den massive mangel på arbejdskraft, vores virksomheder og samfund står midt i. Nu må Christiansborg på banen og finde løsninger, der kan øge arbejdsudbuddet markant.