Arbejdsmarkedsekspert: Svært at finde de rigtige kontanthjælpsmodtagere

Det kan blive vanskeligt for Hjørring at tiltrække de rigtige kontanthjælpsmodtagere til kommunen, mener ekspert.

- Spørgsmålet er, om Hjørring kan finde de personer, som har netop de kompetencer, de lokale virksomheder efterspørger, mener arbejdsmarkedsprofessor Bent Greve.

Kontanthjælpsmodtagerne er en broget skare, og derfor kan det blive en svær opgave for Hjørring Kommune at tiltrække netop de personer, som de lokale virksomheder rent faktisk har brug for.

Det er meldingen fra Bent Greve, professor med speciale i arbejdsmarkedspolitik ved Roskilde Universitet, efter den nordjyske kommune er gået på jagt efter kontanthjælpsmodtagere fra resten af landet, som har lyst til at arbejde og bo i kommunen.

Hjørring kommer ifølge borgmester Arne Boelt (S) til at mangle arbejdskraft inden for de kommende år. Derfor vil den nordjyske kommune blandt andet stille boliger til rådighed til de kontanthjælpsmodtagere, som vil arbejde i kommunen.

Det er i udgangspunktet en fornuftig strategi, understreger Bent Greve. Spørgsmålet er bare, om det kan lade sig gøre i praksis, siger han.

- Kontanthjælpsmodtagerne er ikke en samlet gruppe med nogle bestemte kompetencer, som de kan sætte i spil. Spørgsmålet er derfor, om Hjørring kan finde de personer, som har netop de kompetencer, de lokale virksomheder efterspørger, siger Bent Greve.

Brug for screeningsproces

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik findes der mere end 173.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark.

Dem kan man typisk dele op i to grupper, fortæller Bent Greve:

Der er de nyuddannede med forskellige kompetencer, som ikke har fået en fod inden for på arbejdsmarkedet, og som er røget ud af dagpengesystemet.

Derudover er der dem, som eksempelvis har sociale eller psykiske problemer, og som ikke er parate til at komme i job.

- Nogle er aktivitets- og beskæftigelsesparate, mens andre først skal igennem uddannelsesforløb for at blive opkvalificeret. Derfor kræver det en form for screeningsproces, så kontanthjælpsmodtagerne passer til virksomhederne, siger arbejdsmarkedsprofessoren.

Mindre mobile

Derudover er det slet ikke sikkert, at kontanthjælpsmodtagerne har lyst til at rykke hele deres liv til Nordjylland, siger Bent Greve.

- Mange kontanthjælpsmodtagere er ikke så mobile som andre, og de kan have svært at overskue, hvor meget det vil koste at flytte derop, og hvad det vil koste i indskud, selv om de får stillet en bolig til rådighed. Jeg kan sagtens se en række problemer, siger han.

Omvendt er Bent Greve dog enig med Hjørring-borgmesteren i, at kontanthjælpsmodtagerne kan vise sig at blive meget loyale medarbejdere for de lokale virksomheder, hvis de falder til på arbejdspladsen og i byen.

- Der er uden tvivl en masse i kontanthjælpssystemet, som gerne vil ind på arbejdsmarkedet, så de kan få noget at stå op til om morgenen. Hvis de får en chance for at vise, hvad de kan, vil de også gøre det. Og hvis de både kan få et job og en lejlighed, så tror jeg også, at de vil blive loyale medarbejdere, siger Bent Greve.

FacebookTwitter