Atea accepterer millionbøde i historisk sag om bestikkelse

Selvom rettens afgørelse er en skuffelse for Atea, ønsker den norske it-virksomhed ikke at kæmpe videre.

(ARKIVFOTO) Dommen om bestikkelse blev afsagt onsdag ved Retten i Glostrup. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Den norske it-virksomhed Atea kommer ikke til at anke onsdagens dom, der betyder bødestraf på 10 millioner kroner til Atea Danmark. Virksomheden har i stedet valgt at acceptere dommen. Det oplyser Atea i en fondsbørsørsmeddelelse.

- Selv om vi er skuffede over rettens afgørelse, er der formildende omstændigheder i dommen, hvor af bødens reduktion fra 60 millioner kroner til 10 millioner kroner er den vigtigste. Vi har på baggrund af en samlet vurdering besluttet, at vi ikke appellerer dommen, udtaler koncernchef i Atea, Steinar Sønsteby.

Koncernchefen understreger desuden i en pressemeddelse, at dommen er accepteret, fordi virksomheden anerkender, at den hæfter for handlinger begået af tidligere medarbejdere.

Underslæb for 1,2 millioner

Virksomheden var den ottende tiltalte i om bestikkelse og underslæb for i alt 1,2 millioner kroner. Udover millionbøden blev syv tidligere chefer i Atea og Region Sjælland idømt fængelsstraffe på op mod et år og seks måneder. Fire ankede dommen på stedet.

Sagen begyndte i 2014, da Ateas nytiltrådte direktør blev gjort opmærksom på en særlig konto i selskabet. Kontoen, der var kendt under navnet '2840', skulle egentlig bruges til at købe it-udstyr og konsulenttimer - kontoen endte dog med at finansiere luksusrejser og gourmetmiddage med tidligere topfolk i Atea og Region Sjælland.

Omfattende oprydning

I fondsbørsmeddelelsen oplyser Atea, at selskabet har foretaget en grundig oprydning.

Siden sommeren 2015 har virksomheden ifølge koncernchef Steinar Sønsteby gennemført en række foranstaltninger, der skal forebygge korruption og sikre, at alt foregår efter høje etiske standarder. Tiltagene har ført til, at Atea sidste år opnåede højeste internationale anti-bestikkelsescertificering.