Atea-sagen: Offentligt ansattes luksustur skulle "gå under radaren"

Der gik næsten et år med planlægningen af luksustur til Dubai, hvor fem tiltalte i Atea-sagen brændte 400.000 kroner af på 4,5 døgn.

De fem tiltalte var med på sidelinjen i Abu Dhabi, da Lewis Hamilton vandt verdensmesterskabet den 23. november 2014. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Scanpix)

Det krævede lang og fokuseret planlægning at få alle detaljer på plads omkring den luksusmættede tur til Dubai i efteråret 2014, som bød på middag og brunch på de fineste restauranter i Dubai og Formel 1 i Abu Dhabi. Blandt andet.

Prisen for turen var 400.000 kroner, som Region Sjælland ifølge anklageren har betalt over 250.000 kroner for.

Det fremgik af dagens retsmøde, hvor de to anklagere, Jørn Thostrup og Alexander Dzougov, tog hul på Dubai-forholdet i den store Atea-sag, hvor tre offentligt ansatte og fire tidligere topchefer hos den store it-leverandør Atea er tiltalt for underslæb og bestikkelse i millionklassen.

Der var ikke noget underholdning over turen. Ikke andet end Formel 1, det var fem timer. Men søndag er normalt en fridag for mig, og så vidt jeg husker, var Formel 1 en søndag.

Tiltalt it-chef fra Region Sjælland.

Anklagerne mener, at rejsen til Dubai, som fandt sted i november 2014, er vigtig, fordi Region Sjælland på det tidspunkt var på vej med et kæmpe udbud.

Det var især den tiltalte it-chef hos Region Sjælland, der var med til at strikke udbuddet sammen. Det gjorde han, samtidig med han arrangerede turen til Dubai med "drengene" fra leverandøren Atea, som var meget interesseret i at vinde udbuddet.

En tur for 'en livsnyder'

Før turen til Dubai var to af Ateas topchefer stoppet i Atea for at stifte et nyt firma, 3A-it, som et halvt år efter turen til Dubai vandt udbuddet fra Region Sjælland.

Et udbud, der havde en værdi af mellem en halv og en hel milliard kroner.

Planlægningen af turen til Dubai begyndte allerede i december 2013, hvor it-chefen i Region Sjælland foreslog en rejse til Østen finansieret af regionens pulje hos Atea, den såkaldte konto 2840, som kun få i Region Sjælland kendte til.

- Jeg har jo aldrig været i Østen, men hvis der er noget at se derude, kunne det godt være en mulighed luksushoteller, gode restauranter, gode vine fantastisk spa/massage, så er jeg klar, skrev it-chefen fra Region Sjælland i en mail til den tidligere koncernchef hos Atea.

It-chefen uddybede i en senere mail, at det skulle være en tur for 'en livsnyder'.

- Jeg skrev forkert; jeg tror det var koncernchefen (navn anonymiseret, red.), jeg mente, var en livsnyder, svarede han på anklager Jørn Thostrups spørgsmål.

Holder søndagen hellig

Gennemgangen af kvitteringerne fra turen viste, at den korte rejse på godt fire døgn var sovset ind i luksus.

Program for Dubai-tur
 • Onsdag 19. november:

Afrejse, business class. Indkvatering, Mina Al Salam

 • Torsdag 20 november

Shopping, spisning på Blue Jade, Ritz-Carlton

 • Fredag, 21. november

Champagnebrunch på Al Qasr.

Middag 360, Jumeirah Beach Hotel Nightlife Venue

 • Lørdag, 22. november

Fri Leg

Massage

Atmosphere, 122. etage Burj Khalifa

 • Søndag 23. november

F1

1930 "Overraskelse".

 • Mandag 24. november

Hjemrejse

Der blev købt vin til over 2.000 kroner flasken på de fineste adresser i Dubai. Men it-chefen afviste, at det var en fornøjelsestur.

- Der var ikke noget underholdning over turen. Ikke andet end Formel 1, det var fem timer. Men søndag er normalt en fridag for mig, og så vidt jeg husker, var Formel 1 en søndag, sagde it-chefen fra Region Sjælland.

Han mente, der var gode faglige grunde til at tage til Dubai, der alene løb op 81.000 kroner for it-chefen fra Region Sjælland. Også it-direktøren fra Rigspolitiet var med på turen.

- Mit formål var at komme tættere på salgsdirektøren hos Atea (navn udeladt, red.), som jeg fornemmede havde en høj stilling hos Atea. Jeg kendte ham ikke særligt godt, inden vi tog afsted.

- Det sociale understøtter også det faglige. Det er vigtigt at have nogle gode relationer, sagde han i retten.

Dyrere end McDonalds

Forelagt regningerne fra Dubai-turen sagde den tiltalte it-chef:

- Jeg må ærligt indrømme, at et det blev noget dyrere, end jeg havde regnet med. Udgifterne løn lidt løbsk, og jeg må ærligt sige, at jeg godt var klar over, at det kostede lidt mere end at spise på McDonalds. Jeg tænkte ikke videre over det, sagde it-chefen.

De fem tiltalte spiste middag på luksushotellet Atlantis Palm for 11.165 kroner og verdens højest placerede restuarant, Atmosphere, for 15.465.

I alt brugte de 162.000 kroner på hotel, 90.273 kroner på fly-rejse og 81.806 kroner på mad og oplevelser, fremgår af Ateas egen opgørelse.

Penge, der primært kom fra Region Sjælland.

Under radaren

Det fremgik også af mails fremlagt for retten, at turen til Dubai skulle gå "under radaren" og for en lille sluttet kreds.

Den tiltalte it-chef fortalte, at han ikke ønskede at vække opsigt og derfor holdt lav profil og fortalte kollegaerne, at det var "ferie." Han forsøgte også at forhindre Atea i at fortælle sin chef i Region Sjælland om turen og om den hemmelige pulje hos Atea.

- Turen blev jo lidt pebret, så det syntes jeg nok ikke, han skulle vide.

- Jeg må indrømme, at jeg blev chokeret. Jeg sagde, at jeg gerne ville betale min del.

Atea-sagen

 • Atea-sagen startede i foråret 2015, da Region Sjælland politianmeldte Nordens største it-leverandør Atea og regionens egne medarbejdere for bestikkelse i forbindelse med et stort it-udbud på over en halv milliard kroner.
 • Politiet satte gang i telefonaflytninger og indhentede kendelser til en koordineret ransagningsaktion hos 13 personer.
 • Seks af de syv tiltalte blev anholdt tidligt den 9. juni 2015 og fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Nykøbing Falster.
 • De tiltalte i 'Den store Ateasag' er fra Region Sjælland: En tidligere it-direktør, konstitueret it-direktør og it-chef. Og fra Atea og senere 3A-it: Salgsdirektør, koncernchef, salgschef og salgschef. Derudover er Atea som juridisk person tiltalt i sagen.
 • Efter en gennemgang af Ateas systemer anholdt politiet den 21. juni sidste år 31 offentligt ansatte hos blandt andre DSB, Udenrigsministeriet, Københavns Kommune og Rigspolitiet.
 • I den sag er 12 personer foreløbigt dømt, mens to er frikendt. Der verserer stadig seks sager ved byretten, de øvrige sigtelser er frafaldet.
 • Der er afsat over 30 retsmøder til sagen, som ventes at slutte i begyndelsen af februar 2018. Sagen begyndte 10. oktober.