Atea-sagen: Topfolk kunne boltre sig for millionbeløb på hemmelig konto

Halvanden procent af Region Sjællands it-køb hos Atea blev overført til en hemmelig konto.

Specialanklager fra Søik - Bagmandspolitiet - Jørn Thostrup kort før det første retsmøde i 'Den Store Ateasag' den 10. oktober. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Går offentlige chefer over stregen, når de tager på restaurant med chefer fra en privat it-leverandør?

Er stregen overtrådt, når restaurantbesøgene bliver betalt med offentlige midler fra en hemmelig konto, som kun få kender til?

Og når middagene foregår på nogle af landets fineste restauranter som Geranium, Era Ora, Den Røde Cottage, Mash, AOC og Søllerød Kro med kuvertpriser på flere tusinde kroner?

De næste måneder skal Retten i Glostrup folde lyttelapperne ud og høre på en lang række oplevelser, som nu tidligere topfolk i Nordens største it-leverandør Atea og Region Sjælland har haft sammen siden 2009.

De har spist eksklusivt, været på rejser til Dubai, Florida og Las Vegas, fløjet i helikopter, overværet Formel 1, boet på luksushoteller, fået julegaver. Og meget andet.

- I relation til de middage er det værd at bemærke, at direktører sædvanligvis ikke flokkes om bordene på McDonalds og Jensens Bøfhus, sagde forsvarsadvokat Kåre Pihlmann, da han udfordrede Anklagemyndighedens opfattelse af, hvornår noget er bestikkelse af offentlige medarbejdere.

Jura-fnidder

Den såkaldte 'Store Atea-sag' kom i dag først rigtigt ud af starthullerne, da retssagen hidtil har været præget af fortsatte juridiske slagsmål, der primært kredser om Anklagemyndighedens tilrettelæggelse af retssagen.

De to anklagere Jørn Thostrup og Alexander Dzougov planlægger at lægge ud med det mest opsigtsvækkende forhold: en smuttur til Dubai i efteråret 2014, hvor fem tiltalte - to fra regionen og tre fra Atea - brændte 400.000 kroner af svarende til godt 80.000 kroner per mand.

Den fremgangsmåde har forsvaret protesteret kraftigt imod, og det er foreløbigt uvist, om de tiltalte overhovedet vil udtale sig i den rækkefølge, som Anklagemyndigheden har lagt op til. Det ser ikke sådan ud.

Konto 2840

Men først gik Anklagemyndigheden til kernen i sagen: Den efterhånden berygtede 2840-konto hos Atea.

2840-kontoen var en særlig konto, der blev brugt til at tilbageholde store millionbeløb fra Region Sjælland.

Men kontoen blev ikke regnskabsført hos regionen, og meget få i regionen kendte faktisk til kontoen, selv om der var store kontobevægelser på den.

Ifølge specialanklager fra Bagmandspolitiet Jørn Thostrup, blev 1,5 procent af regionens omsætning hos Atea tilbageholdt og sat over på konto 2840.

Blandt de personer, der kendte til konto 2840 var en tidligere it-direktør og it-chef i Region Sjælland. De var begge med fra begyndelsen, da Region Sjælland blev dannet i 2007. Og ifølge fremlæggelsen i dag blev kontoen dannet omkring etableringen af Region Sjælland. Men der findes ikke dokumenter om kontoen.

- Vi kan ikke dokumentere påstanden om, at der blev hensat en procentdel, for vi har ikke kunnet finde nogen aftaler omkring det i arkiverne eller kosterne fra Region Sjælland, vi har ellers brugt meget tid på efterforskningen. Men vi har ikke kunnet finde en skriftlig aftale om, at man skal hensætte en procentdel, siger Jørn Thostrup.

Ifølge en rapport fra Pricewaterhouse Coopers købte Region Sjælland fra 2012 til oktober 2015 it-udstyr fra Atea for 693 millioner kroner. Af dem blev 45 millioner kroner direkte overført til konto 2840. Men også tilbagebetalinger til regionen endte på konto 2840, i alt 53 millioner kroner er i perioden overført til regionen, konkluderer PWC.

- Der er indikationer på, at der er blevet leveret it-udstyr via kontoen til privatadresser uden relevans for regionen, står der blandt andet i rapporten, som Region Sjælland bestilte, efter kontoen blev opdaget.

Ifølge rapporten er 1,085 millioner kroner fra 2012 til 2015 gået til rejser, middage, messer, gaver og arrangementer, som altså gør, at der hænger en tiltale over de syv tidligere topfolk i Region Sjælland og Atea.

3A-it vandt kæmpe udbud

Det var et enormt udbud til en værdi af over en halv milliard kroner, som bragte ordningen til fald.

Efter fem af de tiltalte havde været på luksusrejse til Dubai i efteråret 2014, brød fire Atea-spidser ud af Atea og opkøbte konkurrenten 3A-it.

Samtidig var Region Sjælland på vej med et markant rammeudbud, der havde fået tilslutning fra flere andre myndigheder.

Blandt andre Rigspolitiet, hvor to af de tiltalte havde fået job efter mange år i Region Sjælland.

To it-leverandører bød på kontrakten: Atea og 3A-it. 3A-it vandt kontrakten i maj 2015, og det fik Ateas administrerende direktør Morten Felding til at reagere voldsomt.

Han truede Region Sjælland med at gå ud i offentligheden med sin viden om navngivne medarbejdere i Region Sjælland, hvis ikke udbudsrunden gik om.

- Det er påfaldende, at it-chefen (navn anonymiseret, red.) var på underholdningstur til Dubai i 2014. På it-chefens initiativ er der kanaliseret penge bagved systemet for at kunne anvendes efter forgodtbefindende, skrev administrerende direktør i Atea Morten Felding til den nye it-direktør i Region Sjælland.

- Ultimativt er vi villige til at gå offentligt med historien, skrev Morten Felding.

På det tidspunkt var sagen dog allerede politianmeldt, og politiet var gået i gang med at aflytte telefonerne hos flere af de tiltalte.

Fredag vil Anklagemyndigheden tage fat på Dubai-forholdet og skal efter planen afspille telefonaflytninger op til anholdelsen af de tiltalte.

DR Nyheder er til stede i retten.

Region Sjælland har cirka 17.000 ansatte og et budget på godt 17 milliarder kroner om året.

Atea-sagen

  • Atea-sagen startede i foråret 2015, da Region Sjælland politianmeldte Nordens største it-leverandør Atea og regionens egne medarbejdere for bestikkelse i forbindelse med et stort it-udbud på over en halv milliard kroner.

  • Politiet satte gang i telefonaflytninger og indhentede kendelser til en koordineret ransagningsaktion hos 13 personer.

  • Seks af de syv tiltalte blev anholdt tidligt den 9. juni 2015 og fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Nykøbing Falster.

  • De tiltalte i 'Den store Ateasag' er fra Region Sjælland: En tidligere it-direktør, konstitueret it-direktør og it-chef. Og fra Atea og senere 3A-it: Salgsdirektør, koncernchef, salgschef og salgschef. Derudover er Atea som juridisk person tiltalt i sagen.

  • Efter en gennemgang af Ateas systemer anholdt politiet den 21. juni sidste år 31 offentligt ansatte hos blandt andre DSB, Udenrigsministeriet, Københavns Kommune og Rigspolitiet.

  • I den sag er 12 personer foreløbigt dømt, mens to er frikendt. Der verserer stadig seks sager ved byretten, de øvrige sigtelser er frafaldet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk