ATP-boss frygter aktiefald

Verdensøkonomien er ikke så stærk, som man skulle tro, hvis man baserer det på de stærkt stigende aktiekurser, mener Carsten Stendevad.

Voldsomt stigende aktiekurser får nu ATP's administrerende direktør på banen med panderynker.

- Når man har en situation som blandt andet i Danmark og også Europa, hvor man har aktiemarkeder, der kun går op, så skal man jo ikke være ekspert i finans, for også at tro at det nok skal vende. Det må vi bare forberede os på, lyder det fra Danmarks pensionsdirektør nummer et Carsten Stendevad til DR Nyheder.

Han bestyrer danskernes store fælles pensionskasse ATP, som bare på årets første tre måneder har tjent rekordmange milliarder på danske aktier.

- Jeg glæder mig over det afkast, vi har fået, men jeg bekymrer mig også lidt over, hvor hurtigt vi har fået det, lyder det fra pensionsdirektøren der forvalter over 700 milliarder kroner på vegne af danske pensionsopsparere.

Danske aktier på himmelflugt

De danske aktier er ikke kun steget overdrevet meget siden nytår, hvor de er oppe mere end 30 procent. Faktisk er de steget løbende uden større korrektioner i nu fire år.

I dag er værdien af de 20 mest handlede aktier på Børsen cirka 2400 milliarder kroner. Ved indgangen til 2011 lå den samme værdi på 1200 milliarder kroner, viser tal fra Bloomberg trukket af Danske Bank.

Og i sidste uge krydsede det ledende danske aktieindeks C20cap en slags magisk grænse på indeks 1000. Og i mellemtiden er landets mest værdifulde virksomhed, Novo Nordisk, kravlet over en samlet værdi på 1000 milliarder kroner i markedsværdi.

Til sammenligning er Danmarks bruttonationalprodukt omkring 1800 milliarder kroner.

Bagsiden af medaljen

Bagsiden af medaljen er, at værdierne hovedsageligt er pumpet op af centralbankernes pengeudstrømning, som i årevis har skabt nul eller sågar minus renter. Det er tilfældet i både USA og nu også Europa.

Samtidig jagter de mange penge, der kommer ud af centralbankernes opkøbsprogrammer, hvad enten det sker på denne eller den anden side af Atlanten, afkast.

Og når det ikke findes i obligationer, fordi renten er håbløs lav, så løber pengene videre til eksempelvis aktier, hvilket får dem til at stige.

Bekymret ATP-direktør

Carsten Stendevad peger på, at verdensøkonomien ikke så stærk, som man skulle tro, hvis man baserer det på de stærkt stigende aktiekurser, der signalerer virksomheder i spurtende vækst.

-Jeg håber selvfølgelig, at verdensøkonomien kan indhente aktiemarkederne, men jeg bekymrer mig over, at de ikke kan, og om vi derfor skal have en korrektion i aktiemarkederne, siger ATP-direktøren til DR Nyheder.

Han bakkes op af cheføkonom i Deutsche Bank Torsten Sløk, der har fast base i USA.

- Aktierne er jo blevet dyrere i Danmark, og vi og kunder her i New York er begyndt at diskutere, om europæiske aktier og også danske aktier blevet lidt for dyre i forhold til virksomhedens indtjening, siger Torsten Sløk fra New York, hvor han har sin daglige gang på Wall Street.

Skæver til USA's centralbank

Han peger ligesom ATP-direktøren på, at det er centralbankernes pengeudpumpning, der holder renterne nede.

Det har fået investorer til at jagte aktier først i USA og siden i Europa. Og derfor er der ifølge Torsten Sløk en del penge - også i danske aktier- der pludselig ville kunne blive trukket over i andre investeringer.

- Vores største bekymring lige nu er, hvis Federal Reserve (den amerikanske centralbank, red.) sætter renten op her til sommer, at så vil investorer begynde at sige: "Jamen, vi var kun turister i danske aktier midlertidigt, så lad os i stedet tage vores penge hjem til USA, hvor renterne nu er begyndt at stige igen", lyder det fra Torsten Sløk.