ATP-chef runder af: Gigabonusser skubber til afmagten

I fire år har Carsten Stendevad været topchef for Danmarks største pengekasse, ATP. Han gør status over Dong-køb og gigantiske bonusser til Nets' ledelse.

Carsten Stendevad vender tilbage til USA af familiære grunde. Han har været glad for og stolt af sin tid hos ATP, fortæller han i P1 Business. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det blev mødt med en vis skepsis, da Carsten Stendevad i 2012 blev udnævnt til ny topchef hos ATP.

Stendevad kom fra et job som investor i New York, langt fra Danmark, det danske erhvervsliv og de sociale forpligtelser, der følger med et job hos ATP, som flytter rundt på 800 milliarder kroner for de danske pensionsindbetalere.

I dag, fire år senere, gør den 44-årige topchef status over tiden i ATP, inden han returnerer til USA, hvor han har tilbragt en stor del af sit liv.

- I bund og grund har det handlet om at få så højt et afkast som muligt, så vi kan levere nogle gode pensioner til vores medlemmer, siger Carsten Stendevad i dagens P1 Business.

Dong og Nets

Og netop at sikre et højt afkast til ATP's medlemmer er gået helt godt.

Særligt to investeringer vil Stendevad blive husket for: Dong og Nets. Da de to, store danske virksomheder i år gik på børsen, sendte de et afkast på samlet 6,5 milliarder kroner tilbage til ATP.

- De to selskaber er meget forskellige, men vi kan konstatere, at børsnoteringerne har været store, erhvervsmæssig succes for selskaberne selv. De er blomstret op og har skabt stor værdi og afkast til investorerne, siger Carsten Stendevad.

Investeringen i Dong har givet et afkast på fire milliarder kroner, mens Nets på bare to år hævede værdien af ATP's investering med 2,5 milliarder kroner.

Men det har ikke kun fået det til at skæppe i ATP's pengekasse. Det har også givet lønfest på chefgangene.

Særligt ledelsen i Nets og ikke mindst administrerende direktør Bo Nilsson, der tjente over en halv milliard kroner på børsnoteringen, er blevet forgyldt.

Det er bonusaftaler, som ATP har været med til at indgå.

- Der har været meget debat om bonusserne. Og der er ingen tvivl om, at det er lønninger, der er meget, meget store. Men det afspejler også, at den virksomhed udviklede sig langt bedre og hurtigere, end vi nogensinde havde regnet med.

- Det er rigtigt, at der har været meget høje ledelsesaflønninger, men vores medlemmer har også haft usædvanligt højt afkast ud af det, siger Carsten Stendevad.

Eliten og folket

Ifølge Ole Thyssen, der er professor i filosofi ved Copenhagen Business School, skaber en sådan pengeregn stor frustration i befolkningerne.

- Det bidrager til en cementering, som jeg ser som en opdeling i en ny overklasse og underklasse. Det er politikere, embedsmænd og erhvervsmænd, som lukker sig om sig selv og tildeler generøse bonusser og lønninger helt hensides det, almindelige mennesker kan drømme om.

Det øger afstanden mellem klasserne i samfundet og fjerner befolkningen fra beslutningstagerne, mener Ole Thyssen:

- I den neoliberale økonomi bliver der store sociale forskelle mellem dem, der har fordele af globaliseringen og trives i den verden, hvor arbejdspladser og kapital bevæger sig. På den anden side er der en underklasse, som ikke drager fordel af det, siger han.

Brexit og Trump

Carsten Stendevad har forståelse for kritikken og konstaterer, at der er en antiglobaliseringsbevægelse i gang. Han forsikrer dog, at Danmark ikke er som USA og Storbritannien, når det kommer til gigantiske bonusser.

- Jeg kan sagtens forstå den problematik og de følelser, han udtrykker. Generelt står dansk erhvervsliv ikke i den problematik, som man kan tale om i USA og England. Helt generelt har vi haft tradition i Danmark for gode lønninger. Men der er altså tale om meget specifikke omstændigheder omkring Nets, siger Carsten Stendevad.

Han kalder historien om Nets så usædvanlig, at han ikke regner med at se noget lignende i resten af sit investor-liv. Men erkender også, at historien om Nets er med til at skubbe til vreden.

- Når vi ser på valget af Trump og Brexit, kan vi se, der er en følelse af afmagt. Antiglobaliseringsfølelser er reddet af mange ting, og også af det her, det er helt unægteligt, siger Carsten Stendevad.

Hør hele interviewet med Carsten Stendevad i fredagens P1 Business.

Rettelse: En fejl i systemet gjorde, at nogle noter kom med i bunden af artiklen. De er nu fjernet. Beklager.