Av: Ny prognose giver britisk økonomi nye Brexit-bank

De økonomiske konsekvenser af Brexit er grumme. OECD opfordrer til nok en Brexit-afstemning.

Generalsekretær for OECD Angel Gurría under pressemødet, hvor prognosen for britisk økonomi blev fremlagt. (Foto: © Matt Dunham, Scanpix)

I en rapport om britisk økonomi opfordrer OECD briterne til at redde mest mulig samhandel med EU i de igangværende skilsmisseforhandlinger.

- Brexit giver alvorlig økonomisk usikkerhed, der kan dæmpe den økonomiske vækst år frem i tiden, skriver Angel Gurría, generalsekretær i OECD, i rapporten.

- At fastholde det tættest mulige forhold til EU vil være absolut afgørende for samhandelen og arbejdskraftens bevægelighed, udtaler Gurría.

Tømmermændene har meldt deres ankomst, efter Storbritannien i juni sidste år stemte sig ud af EU. Et faldende pund har givet stigende priser, og manglende tiltro til Storbritannien lægger en dæmper på vækstudsigterne.

Men det kan blive meget værre.

- Hvis du kigger på den britiske eksport, så går mere end 50 procent til EU, mens fem procent går den anden vej. Så briterne er mere afhængige af EU end den anden vej, siger Kim Blindbæk, der er makroanalytiker hos Sydbank.

Forhandlinger gået i stå

I marts aktiverede den britiske premierminister Teresa May artikel 50 og satte dermed gang i nedtællingen på to år, før skilsmissen er endelig.

- Efter Brexit-afstemningen kom der en periode, hvor nøgletallene så rigtigt pæne ud, men det skyldtes, at der var status quo, og ingen ændring for forbrugerne. Men det britiske pund er svækket kraftigt, og det har sendt inflationen i vejret. Det har ramt købekraften og de økonomiske prognoser, siger Kim Blindbæk.

Rapporten fra OECD kommer samme uge, som Storbritannien og EU igen skal mødes for at bringe forhandlingerne mellem de to parter fremad.

Forhandlingerne om det fremtidige forhold står i øjeblikket i stampe.

- Lige nu pågår der forhandlinger mellem Storbritannien og EU. De europæiske politikere er rimeligt skarpe på, at de ikke går i gang med en ny aftale, før Storbritanniens udtræden er på plads. Ind til videre tyder det på, at de forhandlinger er gået i hårdknude, siger Kim Blindbæk.

En anden afstemning

OECD's vækstprognose for Storbritannien er 1,6 procent i år og én procent næste år. Men det tal er altså baseret på et fortsat samarbejde med EU.

Hvis en såkaldt 'hard brexit', hvor forbindelserne mellem EU og Storbritannien kappes over, vil det "skade handelsrelationer og reducere langsigtet vækst", står der i rapporten fra OECD, som opfordrer til endnu en Brexit-afstemning.

- Hvis Brexit bliver vendt ved en politisk beslutning, en ny folkeafstemning eller lignende, vil den positive indvirkning på væksten være betydelig, står der i rapporten.

Den britiske finansminister, Philip Hammond, forlod angiveligt OECD's pressemøde i frustration over OECD's indblanden i Brexit-forhandlingerne.

Ifølge The Guardian har det britiske Finansministerium udsendt følgende pressemeddelelse:

- Vi forlader EU, og der bliver ikke en anden afstemning.