Avis: Teleselskabet 3 med en million danske kunder bruger skattely

Hemmelig aftale med Luxembourg sikrer teleselskabet 3 skattefrihed for milliardindtægt i Danmark, skriver Politiken.

Teleselskabet 3 bruger skattely i Luxembourg, skriver Politiken. (© ColourBox)

DR Nyheder beklager historien om teleselskabet 3. Læs hele beklagelsen her.

Teleselskabet 3, som har mere end en million kunder i Danmark, har på fem år tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder.

Alligevel har selskabet aldrig betalt skat i Danmark, skriver Politiken tirsdag.

Ejeren af det danske selskab, Hongkong-selskabet Hutchison Whampoa, som domineres af Hongkongs rigeste mand, Li Ka-shing, bruger Luxembourg som skattely.

Hemmelig aftale

Dermed kommer fortjenesten på de mange mobilselskaber ud af Europa så skattefrit som muligt.

Selskaber i Luxembourg, der fungerer som bank for mobilselskaberne i blandt andet Danmark, har siden 2007 haft en hemmelig skatteaftale med myndighederne i Luxembourg.

Den sikrer, at milliardindtægter fra mobilforretningerne i blandt andet Østrig, Italien, Irland, Sverige og Danmark kan strømme ud af EU mod at betale skat af blot 1/64 procent - altså 0,0156 procent - af renteindtægterne, før de lander hos ejerne i Hongkong.

Betalte 5,2 procent i skat

Det selskab i Luxembourg, som ejer 3 i Danmark, havde i 2013 en fortjeneste på 2,1 milliarder kroner, men slap i kraft af sin særaftale med at betale 5,2 procent i skat.

Skatteaftalen er en af 548 hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg, som Politiken og 30 andre internationale medier er kommet i besiddelse af efter en læk hos revisionsfirmaet PwC i Luxembourg.

Såvel skattemyndighederne i Luxembourg som revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3's ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.

/ritzau/