Avisbude snydes i løn

De københavnske avisbude bliver snydt i løn. DR Nyheder har været i kontakt med mange ansatte i avisbudebranchen, og alle fortæller om en rådden branche, hvor det især er udlændinge og nyansatte, der er udsat for dårlige vilkår.

Nyansatte får mindre for de samme ruter som andre, der bliverikke givet tilstrækkeligt i såkaldt ventepenge, og pludseligelønreduktioner sker kun for nogle grupper af ansatte.

DR Nyheder har talt med flere avisbude, som føler sig snydt afderes arbejdsgiver - de lokale ditributører.

Mindre i løn end andre

- Nogle gange venter vi i tre timer, men vi får kun ventepenge forden ene, fortæller Shi Jian, der er kinesisk studerende på NielsBrock og ved siden af studiet deler aviser ud.

Også Hans Nicklas Westerlund fra Sverige føler sig snydt af sinnu tidligere arbejdsgiver:

- Jeg tog en rute for en arbejdskammerat, men jeg fik 29 procentmindre i løn end ham.

Typisk udlændinge snydes

Hos SiD, der organiserer budene, genkender man billedet af budeneshverdag.

- Det går typisk ud over dem, der traditionelt set er længerevæk fra fagforbundet - det vil sige især udlændinge, siger fagligsekretær i SiD Henrik Forchhammer til DR Nyheder.

Han tilføjer, at udlændinge som regel ikke kender de danskeregler. Samtidig har de svært ved at forstå sproget, og hvad derrent faktisk står på lønsedlerne.

En del af hverdagen

I Danske Dagblades Forening modtager man en sag fra SiD om ugen.Overenskomstchef Claus Bordy forklarer de mange sager med, at deter en branche med en turbulent hverdag, hvorfor der sker en delfejl.

Facebook
Twitter