Bagmandspolitiet advarer: Penge vaskes hvide ved odds og væddemål

Når der væddes i kiosker og butikker, er risikoen for at blive opdaget meget lav.

Ved at spille på lave odds eller vædde på alle mulige udfald af et spil reducerer kriminelle risikoen for tab, når de hvidvasker penge.

Kriminelle hvidvasker på livet løs hos væddemålsudbydere - deriblandt hos Danske Spil.

Det skriver Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminaltet (Søik) - også kendt som bagmandspolitiet - i en fortrolig rapport som Dagbladet Børsen har set.

Det er de såkaldte landbaserede væddemål, hvor man eksempelvis spiller på sportskampe i en kiosk eller butik og ikke på nettet, der er i fokus.

Ifølge Søik er væddemålene en relativt billig måde at hvidvaske penge.

- Den teoretiske tilbagebetaling er på mere end 90 pct. Det vil sige, at man i teorien næsten risikofrit kan placere sine midler hos en spiludbyder og få størstedelen tilbage igen, lyder det i rapporten ifølge Børsen.

Banditter i habitter

Når der skal hvidvaskes penge i kioskerne, så spiller de kriminelle ifølge Søik blandt andet på lave odds, vædder på alle mulige udfald af et spil, og så handles der med gevinstkvitteringer.

I en hashsag med 80 anholdte havde handlerne store beløb stående på bankkonti, som stammede fra spil.

Men også skattekriminelle og momsfuskere bruger metoden, ligesom det er udbredt at bruge metoden i bedragerisager.

Mens det er nemt at vaske penge hvide gennem væddemålsspil, så er det sværere for myndighederne at opdage hvidvasken.

Det er nemlig først, når man vinder en samlet gevinst på over 15.000 kroner om dagen i samme kiosk, at man skal identificere sig. Samtidig understreges det, at væddemålene sælges af forhandlere i kiosker og butikker, der ikke ligesom spiludbydere er indberetningspligtige.

Marked på 7 milliarder

Ifølge Børsen, så har hverken SØIK, Spillemyndigheden eller Danske Spil et bud på, hvor mange penge der hvidvaskes for via de landbaserede væddemål.

I 2017 var hele markedet på omkring syv milliarder kroner.

Danske Spil, der er den største udbyder af de landbaserede væddemål, siger til Børsen, at de erkender, at der er risiko for hvidvask, men de er ikke enige i, at opdagelsesrisikoen er lav.

- Det vil være dumt at bruge Danske Spil til hvidvask, siger juridisk direktør i Danske Spil Kate Jacquerou til Børsen.