Bagmandspolitiet får hård kritik: Kontrol af hvidvask er alt for slap

Rigsrevisionen kritiserer bagmandspolitiets kontrol af hvidvask.

Bagmandspolitiets kontrol af de mange indberetninger om muligt hvidvask er for dårlig, lyder kritikken fra Rigsrevisionen. (© DR Nyheder)

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som bagmandspolitiet, står til hård kritik fra Folketingets statsrevisorer, der netop nu er i gang med at behandle en stor undersøgelse fra Rigsrevisionen om statens indsats mod hvidvask og terrorfinansiering.

Det skriver Børsen og Jyllands-Posten – og flere kilder bekræfter oplysningerne over for DR Nyheder.

Det er Hvidvasksekretariatet i SØIK, der er genstand for kritikken. Det får kritik for ikke at følge op på de mange tusinde indberetninger om mistænkelige pengeoverførsler, der kommer fra bankerne hvert år.

I løbet af de seneste år er antallet af anmeldelser om muligt hvidvask eksploderet. I 2019 fik SØIK 53.454 anmeldelser om muligt hvidvask. Det er 23 gange så mange som i 2010.

Der har allerede været eksempler på, hvilken betydning den manglende kontrol hos SØIK har.

SØIK har tidligere beklaget håndteringen af sagen om svindel i Socialstyrelsen, hvor der ikke blev fulgt ordentlig op på indberetninger om mistænkelige pengeoverførsler til Britta Nielsens konto.

I sagen om Dan-bunkering om levering af jetbrændstof til bombetogter i Syrien har justitsminister Nick Hækkerup (S) offentlig kritiseret SØIK for flere gange at give Folketinget forkerte oplysninger om håndteringen af sagen.

Også Finanstilsynet, Erhvervsstyrelsen og skattevæsenets indsats mod hvidvask er blevet undersøgt af Rigsrevisionen, men SØIK står til den hårdeste kritik.