Bagmandspolitiet: Kritisabel og skruppelløs rådgivning

Statsadvokat er ikke imponeret over den rådgivning fra Jyske Bank, han så i DR Dokumentar mandag aften.

Statsadvokat Jens Madsen kalder rådgivningen, der bliver afsløret i tredje afsnit af DR-dokumentaren I Skattely, "skruppelløs". (© DR)

- Det er utrolig kritisabel og skruppelløs rådgivning, vi så i udsendelsen i går.

Det siger statsadvokat Jens Madsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, til DR Nyheder.

Han fremhæver flere problemstillinger efter at have set tredje afsnit af dokumentaren I Skattely, hvor DR's journalist under dække af at være forretningsmand, der skulle sælge en app, opsøgte rådgivning hos Jyske Bank i Schweiz og optog det med skjult kamera.

- Der er flere ting at tage fat i. Der er dels det forhold, at der bliver rådgivet til at manipulere med aftaledatoen for det produkt, der skal sælges, sådan fremstår det i hvert fald, siger Jens Madsen.

Han hæfter sig også ved, at DR's fiktive forretningsmand bliver rådgivet til at værdisætte appen lavere, end hvad han er blevet budt for den, for at slippe billigere i såkaldt havelågebeskatning i forbindelse med, at han skal flytte til udlandet.

Jens Madsen påpeger også, at Jyske Banks rådgiver i Schweiz ifølge optagelserne i dokumentaren på egen foranledning forklarer den fiktive forretningsmand om et såkaldt navnløst betalingskort, der kan sløre det for skattemyndighederne, hvis han som udlandsdansker opholder sig for meget i Danmark.

- En tredje ting var beskrivelsen af mulighederne for at misbruge det her anonyme hævekort for at omgå den såkaldt 180-dages-regel, siger Jens Madsen.

Er "klar til at bidrage"

Han understreger dog, at det er Skat, der er kontrolmyndighed på området. Men hvis "der efter deres overbevisning er grund til at involvere politi og anklagemyndigheder, vil vi selvfølgelig være klar til at bidrage."

Jyske Bank afviser, at den på nogen måde har foretaget sig noget ulovligt, og at den tværtimod netop har prøvet at rådgive om lovlige løsninger, selv om kunden faktisk efterspurgte det modsatte.

- Det er taget ud af en stor sammenhæng. Hvis du sætter det i perspektiv, så er den rådgivning, der er givet til den pågældende journalist egentlig korrekt. Jyske Bank sørger for at rådgive om det formueforhold, der nu er i forhold til den her kunde, og vi siger til ham, at det er kompliceret at flytte til udlandet, og at han skal sørge for at få skatterådgivning af en ekspert på området, sagde bankdirektør Niels Erik Jakobsen fra Jyske Bank til TV AVISEN mandag.

Redaktionen bag programmet afviser at have efterspurgt ulovlige løsninger i Jyske Bank.

Banken oplyser tirsdag til DR Nyheder, at den ingen kommentarer har til kritikken fra Bagmandspolitiet.

Har du kendskab til skattely, eller er du selv blevet rådgivet til at sætte penge i skattely, så skriv til os på slar@dr.dk.

Facebook
Twitter