Bagmandspolitiet roser DR-dokumentar: Giver indblik i professionelle, avancerede metoder

Talsmand beskylder dansk politi for at mobbe Sanjay Shah, hovedmistænkt i sag om udbyttesvindel.

Bagmandspolitiet har til opgave at jagte banditter i habitter. En sådan sag er udbytteskattesagen, hvor 12,7 milliarder kroner fejlagtigt blev udbetalt til udenlandske rigmænd. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I over tre år har én opgave overskygget alle andre i Bagmandspolitiets hovedkvarter på Vesterport i København: Udbytteskattesagen.

Efterforskningen af de 12,7 milliarder kroner, der fra 2012 til sommeren 2015 fossede ud af statskassen og direkte i lommerne på udenlandske rigmænd, har været i gang i over 1.000 dage.

Alligevel er det meget lidt, som offentligheden har fået at vide om det største kup i danmarkshistorien. Men det er der en god grund til, siger Morten Niels Jakobsen, der er chef for Søik, i daglig tale Bagmandspolitiet.

- Det er den allermest lukkede sag i Søik. Og det er sjældent en sag er så lukket, men det skyldes sagens art og karakter, og de her forhold, at vi indgår i et internationalt samarbejde, som gør, at vi holder kortene enormt tæt til kroppen. Det er nødvendigt for at få det gennembrud, vi gerne vil have i den her sag, siger Morten Niels Jakobsen.

Flot stykke arbejde

Han bekræfter dog, at det europæiske researchfællesskab bag #CumExFiles har fat i den lange ende.

Gennem 10 måneder har journalister fra 19 medier i 12 lande undersøgt tusindvis af dokumenter, der især stammer fra politiefterforskning i Tyskland.

Det er blandt andet blevet til DR-dokumentaren ’Mændene, der plyndrede Europa’, som Morten Niels Jakobsen har set.

- Det er et stort og flot journalistisk stykke arbejde, som giver indtryk af, at der er tale om meget professionelt og meget avancerede forretningsmetoder. Dokumentaren viser også, hvor international en karakter, den her sag har, siger Morten Niels Jakobsen.

Ud af de 12,7 milliarder kroner, som fejlagtigt blev refunderet af Skat, har Søik beslaglagt 2,7 milliarder kroner i udlandet. Særligt i en tysk bank, som den hovedmistænkte i sagen, Sanjay Shah, ejer.

Sanjay Shah ønsker ikke at udtale sig til danske medier. Men hans talsmand Jack Irvine siger om den danske efterforskning af Sanjay Shah:

- Selv om Sanjay Shah ikke er blevet tiltalt for nogen forbrydelse, fortsætter Danmark med at indefryse hans værdier og dermed hæmme hans evne til at betale for sine advokater og støtte sin familie. Er Danmark blevet den nordiske ’bullyboy’?

Du kan se dokumentaren 'Mændene der plyndrede Europa' på DR TV. Eller på mandag klokken 20.30 på DR 1.

Facebook
Twitter