Bagmandspolitiet sigter Danske Bank i sag om investeringsprodukt

Bagmandpolitiet har torsdag sigtet Danske Bank i sagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri.

I sigtelsen fra Bagmandspolitiet fremgår det, at Danske Bank kan have givet vildledende information til helt op til 12.343 nye og eksisterende kunder. (Foto: Jacob Gronholt-Pedersen © Scanpix)

Danmarks største bank - Danske Bank - er i dag blivet sigtet af Bagmandspolitiet (SØIK) for overtrædelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen.

Det oplyser banken i en fondsbørsmeddelelse.

Sigtelsen kommer i kølvandet på en politianmeldelse fra Finanstilsynet i august og handler om investeringsproduktet Flexinvest Fri.

- Det er efter Finanstilsynets opfattelse en meget alvorlig overtrædelse af de forbrugerbeskyttende regler, der gælder på området, skrev tilsynet dengang.

Kostede flere penge, end kunderne kunne tjene

Danske Bank solgte investeringsproduktet Flexinvest Fri til 87.000 kunder, selvom banken forventede, at de fleste af kunderne efter at have betalt gebyrer ville ende op med færre penge, end de havde investeret.

Det er ulovligt for banker at rådgive kunder til at købe produkter, som ikke er i kundernes interesse.

Danske Bank solgte Flexinvest Fri i 2017 og 2018. Banken fyrede i juni i år Jesper Nielsen, som har været midlertidig topchef i banken, fordi han har været øverste ansvarlig for området.

Ifølge Danske Banks administrerende direktør, Chris Vogelzang, så kommer sigtelsen helt som forventet, efter at Finanstilsynet indgav en politianmeldelse.

- Vi vil naturligvis samarbejde med SØIK (Bagmandspolitiet, red.) samt dele relevant viden og materiale i sagen. Vi er enige i, at det er en alvorlig sag, og at vi ikke har levet op til, hvad vores kunder med rette kan forvente af os. Vi er i gang med at kompensere alle berørte kunder, ligesom vi tager de nødvendige tiltag for at undgå, at noget lignende sker igen, siger Chris Vogelzang i fondsbørsmeddelelsen.

Vildledende information

I sigtelsen fra Bagmandspolitiet fremgår det, at banken kan have givet vildledende information til helt op til 12.343 nye og eksisterende kunder, der investerede for cirka 8,8 mia. kroner i forbindelse med rådgivning om og salg af Flexinvest Fri.

Det er sket i markedsføringsmateriale, halvårs- og kvartalsrapporter, breve, på bankens hjemmeside og i webinarer.

Lægger fire milliarder til side

I forbindelse med bankens kvartalsregnskab, der blev offentliggjort for to uger siden, kom det frem, at banken er blevet pålagt af Finanstilsynet at lægge fire milliarder kroner til side i sagen om Flexinvest Fri.

- Som forventet har Finanstilsynet pålagt banken at revurdere solvensbehovet, således at det afspejler en generel produktrisiko i forlængelse af Flexinvest Fri-undersøgelsen, skrev banken i regnskabet.

Derudover har banken selv tidligere meldt ud, at den forventer at kompensere en række kunder for omkring 400 mio. kr.