Bagmandspolitiets brev blev forsinket - nu risikerer sag mod topbankfolk at falde til jorden

En rækker tidligere bankbosser skal måske aldrig i Landsretten - de var ellers anklaget for svindel og bedrageri for millioner af kroner.

  • Det var i juli i retten i Hjørring, at de otte tidligere bankfolk blev frikendt. (Foto: Barbara Christensen © (c) DR)
  • EBH Banks daværende topchef, Finn Strier Poulsen, blev frifundet af retten i Hjørring - anklageren krævede fængsel på fire år. (Foto: DR)
1 / 2

Det var en overraskelse for mange, da retten i Hjørring frikendte otte tidligere bankbosser for sager om kursmanipulation, bedrageri, mandatsvig og svindel, der kunne give fængsel i op til fire år.

Sagen bliver kaldt Direktørnetværket, netop fordi det usædvanlige i sagen er, at tidligere topfolk angiveligt har brugt deres netværk i form af venner og familier til at pumpe kursen på nogle værdipapirer kunstigt op op for egen vindings skyld.

Det var i juli, at den pure frikendelse fandt sted, og samme måned ankede Bagmandspolitiet, der officielt hedder SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, sagen mod syv af de otte topfolk til Landsretten.

Men så langt kommer sagen måske aldrig.

Klage: Politiet har klokket i det

For i mandags indgav forsvarsadvokaterne en klage til Vestre Landsret, hvori de argumenterer for, at sagen skal afvises, fordi bagmandspolitiet har klokket i det og ikke overholdt de formelle tidsfrister på to uger for at indgive ankesagen. Det skriver finans.dk

Når tidsfristerne ikke er overholdt, skal sagen afvises, og dermed står byrettens frikendelser ved magt, mener forsvarerne.

Kernen i tidsfristproblematikken er nogle breve, der blev sendt for sent – og dermed ikke kom frem til tiden.

Politi: Postens skyld

Bagmandspolitiet erkender, at nogle af de breve, som blev sendt ud med oplysninger om anken, blev sendt én dag for sent. Og dermed kom det ikke frem inden for den frist, der er på 14 dage for at anke sager til Landsretten.

Men det skyldes ifølge bagmandspolitiet en fejl hos Postnord og ikke hos bagmandspolitiet, og under alle omstændigheder er der tale om en bagatel, som ikke skal have indflydelse på, at ankesagen skal have lov til at køre, lyder argumentet fra Bagmandpolitiet.

Forsvar: Ikke betryggende

Fra forsvarerne er holdningen dog diamentral modsat.

- Det er ikke en specielt betryggende måde, denne sag har været håndteret på. Som part i en sag og som borger må man forvente, at anklagemyndigheden er i stand til at overholde de ankefrister, der gælder, siger Arvid Andersen, der er forsvarer for EBH Banks tidligere adm. direktør Finn Strier Poulsen til Finans.dk

Analytiker: Frifindelse var en overraskelse

De syv, der muligvis skal i Landsretten, er alle tidligere bankdirektører, bestyrelsesformænd, chefer og underdirektører, der har haft tilknytning til henholdsvis Sparekassen Kronjylland, EBH Bank og Morsø Sparekasse.

Da sagen faldt fra hinanden for anklagemyndigheden, Bagmandspolitiet, den 1. juli, var analysen fra DR Nyheders erhvervsanalytiker helt klar:

- Det er et kæmpe nederlag for anklagemyndigheden, simpelthen. Det kommer som en kæmpestor overraskelse, at alle de tiltalte er blevet frifundet. Det har været den almindelige opfattelse, at i netop sagen om Direktørnetværket havde man de stærkeste beviser, sagde Thomas G. Svaneborg i juli måned.

FacebookTwitter