Bankdirektør: Der er brodne kar på markedet for hurtige forbrugslån

Forbrugerombudsmanden vil undersøge, om kviklånsfirmaer tjekker folks økonomi godt nok, inden de låner penge ud.

Lars Thuesen, direktør i Basisbank, ser flere brodne kar i branchen for hurtige forbrugslån. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Danskerne låner for milliarder til forbrug i form af kviklån og kreditter med høje renter.

Men de hurtige kviklån kan føre folk ud i en økonomisk gældsspiral, hvis de ikke kan betale pengene tilbage.

Derfor vil Forbrugerombudmanden undersøge, hvordan lånefirmaer og banker i praksis vurderer folks økonomi, inden de låner dem hurtige penge - nogle gange lån, som gives inden for et par minutter.

- Inden for en overskuelig tidshorisont vil vi undersøge, om kreditaftaleloven efterleves, siger forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen i DR-programmet P1 Business.

Loven siger nemlig, at lånevirksomheder skal kreditvurdere folk, inden de udbetaler et lån til dem.

Det skal ifølge Forbrugerombudsmanden ske ved at indhente oplysninger om låntagerens økonomiske situation - for eksempel indtægter, udgifter til bolig, og om personen kan betale den månedlige tilbagebetalingsydelse hver måned.

Basisbank: Forbrugerombudsmanden er velkommen

En af de låneudbydere, der tilbyder kunderne forbrugslån uden sikkerhed, er internetbanken Basisbank.

Her byder direktør Lars Thuesen Forbrugerombudsmanden velkommen.

For der er "brodne kar" på markedet for hurtige forbrugslån og kreditter, siger direktøren - altså firmaer, som tilbyder lån med meget høje årlige omkostninger og renter, og som undlader at beskytte svage forbrugere ved at sikre, at de faktisk kan betale lån og renter tilbage.

- Selvfølgelig skal der laves en ordentlig kreditvurdering, og Forbrugerombudsmanden er meget velkommen til at tage den her dialog. Det er i alles interesse. Vi er ikke interesserede i at låne penge ud, vi ikke får tilbage, siger Lars Thuesen.

Basisbank-direktøren skønner, at banken sidder på ti procent af markedet for hurtige forbrugslån uden sikkerhed, og her siger man nej til mange ansøgninger om lån.

- Sig ikke, at der ikke er nogen kreditvurdering. Hvis der er 100, der ansøger om lån hos os, så får 85 nej, lyder det fra direktøren.

Han kalder det et problem, at der er andre låneudbydere på markedet, som tilbyder meget dyre lån til disse folk.

- Man har kunnet se de sidste par år, at der er kommet nogle frem, der tilbyder lån med meget høje årlige omkostninger. Det er klart et problem for dem, som måske ikke har kunnet få et lån hos os og går videre til den næste, siger han.

- Problemet er ikke renten

Ved nytår blev der indført krav om, at kviklånsfirmaer skulle give folk en 48 timers tænkepause, fra de anmodede om et kviklån, til de kunne få det udbetalt.

Men lånefirmaerne har fundet en vej uden om reglerne og tilbyder nu kassekreditter, som kan udbetales med det samme.

Det har fået SF og Forbrugerrådet Tænk til at foreslå, at der bliver indført et loft over renterne, så lånefirmaer ikke kan tjene mange penge på renter for at dække de underskud, som dårlige betalere giver.

Basisbankdirektøren tror dog ikke, et loft over renterne vil hjælpe.

I stedet mener han, at lånefirmaerne bør lave bedre kreditvurderinger.

- Det reelle problem er, hvis kreditvurderingen ikke er ordentlig. Så bliver der lukket nogen igennem, som ikke skal lukkes igennem, siger han og tilføjer:

- Vi skal i branchen blive bedre til at kreditvurdere. Det er vi i gang med langt de fleste af os, og vi er nået rigtig langt, og Forbrugerombudsmanden er meget velkommen til at tage en dialog med os om, hvorledes vi kan få det her gjort endnu bedre, for det er i alles interesse.

Forbrugerombudsmand og jurist Christina Toftegaard Nielsen vil undersøge, hvordan lånefirmaer kreditvurderer kunderne. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Basisbank henter oplysninger hos Skat

Basisbank har siden maj indhentet oplysninger om folk hos Skat.

- I øjeblikket har vi indført et nyt værktøj, der gør, at vi beder dig, om vi må indhente dine e-skatteoplysninger, før du kan få et lån, fortæller Lars Thuesen.

Her kan Basisbank se, om folk bor i egen bolig, og hvad de har af renteudgifter.

- Jeg vil tro, at det tager cirka 15 sekunder, så har vi en rigtig god kreditvurdering af dig, tilføjer han.

Basisbank har dog også taget kunder ind, der ikke har kunnet betale deres lån.

I år og sidste år har Basisbank solgt gæld til et inkassofirma for omkring 500 millioner kroner, og i øjeblikket er 10.000 af bankens 80.000 kunder bagud med betalinger for i alt 284 millioner kroner.

Basisbanks forbrugsudlån er i alt 1,7 milliarder i første halvår 2017.

Facebook
Twitter