Banker blæser på tabte sager

Bankerne er blevet ligeglade med pengeinstitutankenævnets afgørelser og dermed må bankkunderne se langt efter erstatning, selv hvis de vinder en sag i nævnet.

Carsten Holdum oplever, at det nu bliver legitimt for bankerne at ignorere kendelserne, fordi for eksempel en stor bank som Jyske Bank har valgt at blæse på afgørelserne. (Foto: © Hanne Høier- DR Syd)

Bankerne blæser i stigende grad på Pengeinstitutankenævnets afgørelser.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Når bankerne nægter at acceptere nævnets afgørelser tvinges bankkunderne til på egen hånd eller med Forbrugerombudsmandens hjælp at gå rettens vej. Senest har Nordea og DiBa bank valgt at sidde en kendelse overhørig.

- Det er en bekymrende udvikling, at en stigende mængde banker ikke vil følge Pengeinstitutankenævnets enstemmige afgørelser, forklarer cheføkonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum.

Eksploderet efter krisen

Ifølge Pengeinstitutankenævnets statistik var der sidste år 10 eksempler på, at bankerne ikke fulgte ankenævnets afgørelser. Til sammenligning var der i 2008 kun ét eksempel. Det skal dog ses i lyset af, at antallet af sager er eksploderet efter finanskrisen.

Specielt har en stor sag mod Jyske Bank - om en såkaldt hedgeforening - vakt stor mediebevågenhed. Banken har nemlig valgt ikke at følge nævnet afgørelser, som gik imod den.

I stedet har kunderne nu fået fri proces af procesbevillingsnævnet til at føre en sag mod Jyske Bank ved retten.

Jyske Bank har vist vejen

Carsten Holdum oplever, at det nu bliver legitimt for bankerne at ignorere kendelserne, fordi for eksempel en stor bank som Jyske Bank har valgt at blæse på afgørelserne.

På den måde bliver andre banker også fristet til at lade være - og så er glidebanen en realitet:

- Jyske Bank har anvist en vej, som flere har valgt at følge. Det er, som om der nu er hul i dæmningen, og vandet fosser ud. Bankerne ville ellers gerne holde fanen højt, men nu smuldrer den solidaritet tilsyneladende, siger Carsten Holdum til Jyllands-Posten.