En række hæderkronede banker og koncerner i erhvervslivets top var involveret i Danmarkshistoriens måske største miljøskandale.
Det viser sig nemlig, at Danske Bank, Unibank, ATP og Chr. Augustinus Fabrikker ejede det forurenende firma Collstrop. Det afslører DR-magasinet 21 Søndag i aften.
- Collstrops ejere har et moralsk opgør - både med borgerne, der sidder tilbage med regningen, men også med sig selv, siger daværende chef i Skov- og Naturstyrelsen, Preben Calberg, der stod i spidsen for den daværende retssag mod Collstrop.
Efterlod regning til staten
Mens Collstrop efterlod oprydningen af 13 forurenede grunde til samfundet, blev størstedelen af Collstrops egenkapital overført til moderselskabet Incentive, der havde Danske Bank, Unibank, ATP og Chr. Augustinus Fabrikker som hovedaktionærer.
Det fremgår af regnskaber og korrespondance, som 21 Søndag har fået aktindsigt i.
Revisor: Uansvarligt
Collstrops ejere udbetalte altså millioner af kroner til sig selv, mens myndighederne krævede erstatning. Men det er uansvarligt, vurderer en ekspert:
- Incentive må have vidst, at der var krav om oprydning efter Collstrops forurening, og derfor er det uansvarligt at kanalisere så store beløb ud af virksomheden, siger registreret revisor Bjarne Aalbæk fra Actis Revisorer, som har gennemgået regnskaberne for 21 Søndag
Moralsk opgøre med borgere
Samtidig med kravene om oprydning og erstatning udbetalte moderselskabet Incentive desuden millionoverskud til sine ejere - ATP, Danske Bank, Unibank, og Chr. Augustinus Fabrikker. Det sker, mens Skov- og Naturstyrelsen dropper retssagen mod Colsltrop - blandt andet fordi størstedelen af egenkapitalen var forsvundet.
Preben Calber mener, at de daværende ejere skal tage ansvar for fortiden og bidrage til oprydningen:
- Dengang løb de fra regningen, men der er stadig en regning, der skal betales, siger Skov- og Naturstyrelsens daværende chef.
I aften konfronterer 21 Søndag de ansvarlige i sagen.