To banker er krakket, og en tredje er i dyb krise:  'Panikken breder sig'

Det vigtigste er, at myndighederne genopretter tilliden til banksystemet, siger økonom.

First Republic Bank er faldet med omkring 60 procent i formarkedet. Det er til trods for, at banken ellers har indgået aftaler med den amerikanske centralbank og JPMorgan. (Foto: © David Dee Delgado, Ritzau Scanpix)

Først kollapsede tech-banken Silicon Valley Bank. Senere måtte banken Signature også smide håndklædet i ringen.

Nu er en tredje bank også i problemer. Denne gang den amerikanske First Republic Bank.

Banken er faldet med omkring 60 procent i formarkedet – perioden på aktiemarkedet, inden markedet officielt åbner i eftermiddag.

Det er til trods for, at banken ellers har indgået aftaler med den amerikanske centralbank og JPMorgan og har derved sikret sig ekstra milliarder på kistebunden.

Aftalerne er indgået i et forsøg på at afværge banken i at lide den samme skæbne som de to andre.

Panik breder sig som ringe i vandet

Nervøsiteten har også bredt sig til den danske banksektor, hvor aktiekursen i Nordea, Jyske bank og Danske Bank klokken 13.30 formiddag er nede med henholdsvis fire, seks og syv procent.

- Der er ren panik på de finansielle markeder i øjeblikket på grund af risikoen for at tilliden til banksystemet forsvinder, siger Andreas Steno, der er tidligere bankøkonom og nu selvstændig indehaver af Steno Research.

Samlet er det danske eliteindeks C25 - de 25 mest værdifulde virksomheder på børsen - nede med over to procent.

Det er dog ikke kun i Danmark, at der lige nu er massive fald på børserne, forklarer han.

- Den italienske storbank UniCredit er ikke længere til at handle på børsen i Italien her til formiddag. Vi kan også se, at den svenske pensionskasse Alecta har haft ejerskab i nogle af de banker, som er gået ned i USA, siger han.

Og der er en grund til, at vi ser uro på aktiemarkedet disse dage, forklarer Andreas Steno.

Lige nu handler det nemlig om for de kollapsede banker at sikre pengene, som folk har stående på en konto. Derfor kommer aktionærerne i anden række.

- Man har valgt at give aktionærerne langemanden i de tilfælde, hvor bankerne er gået konkurs. Det betyder, at vi ser store aktiefald på bankaktierne i dag, siger han.

Ligner ikke finanskrisen fra 2008 - endnu

Selvom der er uro i bankverdenen, skal folk ikke bekymre sig om deres egne bankkonti, som tingene ser ud nu.

Situationen er lige nu ikke den samme, som dengang den store amerikanske bank Lehmann Brothers krakkede i 2008. Krakket skabte dengang panik på markederne i hele verden og startede en dominoeffekt af banker, der måtte dreje nøglen om, uden folk kunne få deres penge.

- Den formildende omstændighed er, at vi taler om relativt små banker sammenlignet med størrelsen af de banker, som vi så i 2008 og 2009. Så foreløbigt er størrelsesordenen en hel anden, siger han.

Ifølge Andreas Steno er det derfor vigtigt for myndighederne nu i USA, men også i Europa at gyde olie på vandene og sørge for, at tilliden bliver genoprettet til banksystemet.

Derfor er det også vigtigt at holde øje med, om kunderne i de kollapsede banker også får deres penge igen. Det er nemlig altafgørende for tilliden til banksystemet, forklarer økonomen.

- Hvis tilliden ikke bliver genskabt, og man ikke får helt almindelige mennesker til at genoprette deres tillid til det finansielle system. Så er der altså risiko for, at ringene i vandet bliver større og større, fortæller Andreas Steno.