Banker og Forbrugerrådet i fælles front: Nyt forslag skaber lånejungle på forbrugslån

Et nyt forslag vil gøre det sværere for forbrugerne at gennemskue, hvad et forbrugslån egentlig koster.

Forslag kan gøre det sværere for forbrugere at gennemskue, hvad et forbrugslån til for eksempel et Smart tv koster. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

Det hører til sjældenhederne, at bankernes interesseorganisation og forbrugernes vagthund stiller sig op på samme side og udkæmper en fælles kamp.

Men det gør det normalt umage par Finansrådet og Forbrugerrådet Tænk, skriver Finans. Et flertal i et udvalg nedsat af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er kommet med et kontroversielt forslag om at fjerne kravet om at give forbrugere basale oplysninger, når andre end banker markedsfører lån.

Det sker f.eks., når en forretning tilbyder at låne til købet af en vaskemaskine eller en fladskærm.

ÅOP vil forsvinde

Ifølge Finansrådet og Forbrugerrådet Tænk vil forslaget gøre forbrugerne til tabere. På den anden side af fronten står en af Forbrugerrådet Tænks traditionelle allierede, Forbrugerombudsmanden, som ikke er bekymret.

Forslaget går ud på at ophæve den såkaldte skiltningsbekendtgørelse og dermed fjerne kravet om, at forbrugere skal oplyses om ÅOP og andre centrale informationer, når finans- og leasingselskaber markedsfører lån.

- Det er dybt uheldigt, for vi ved, at det er en udbredt praksis at lokke folk til at tage dyre lån. Lige præcis forpligtelsen til at oplyse ÅOP er helt essentiel, for det er et tal, der sammenligner forskellige lån på en entydig måde, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til Finans.

Han frygter, at butikker vil spekulere i ikke at fortælle, hvor dyre deres lån er.

Troels Lund Poulsen har sendt forslaget i høring med svarfrist den 24. august i år. En ny markedsføringslov skal efter planen træde i kraft den 1. juli næste år.

Fakta om ÅOP

  • ÅOP også kaldet Årlig Omkostning i Procent - har stor betydning, når du skal låne penge i en bank. ÅOP indeholder de gebyrer, renter og andre udgifter du skal betale i forbindelse med et lån.

  • Det koster penge at låne penge. Derfor skal du holde godt øje med ÅOP, inden du vælger lån. Det er vigtigt at du ikke kun ser på, hvor meget renten er, eller hvor meget du skal betale hver måned.

  • Gå efter et lån med lav ÅOP, det er det billigste.

  • På pengepriser.dk kan du sammenligne priser på forskellige typer lån.

  • Hvis du søger efter ÅOP beregninger på nettet, finder du flere sider der beskriver dette. Kilde: Finansrådet

/Ritzau/