Banker til politikere: Hold jer fra vores gebyrer

Danske politikere skal blande sig uden om, hvordan bankerne oplyser om deres gebyr på visadankort.

Et politisk flertal vil have bankerne til at give deres kunder klar besked, når de bruger deres visadankort i udlandet. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er for svært for kunderne at se, hvor mange kroner de betaler til bankerne, når de svinger visadankortet i udlandet. Det er budskabet fra flere politikere i dag, der med lovstramninger vil tvinge bankerne til mere åbenhed. Men det en dårlig idé at give flere oplysninger til kunderne, lyder svaret fra bankerne.

-Vi giver allerede i dag rigtig mange oplysninger til kunderne, nogle af dem kan de hente på en hjemmeside, andre kan de få på deres kontoudtog eller spørge deres bank om, siger Louise Fjord, seniorkonsulent i Finans Danmark, der er bankernes talerør.

DR Nyheder har tidligere i dag fortalt, at Enhedslisten stiller forslag om, at valutakurstillægget på visadankortbetalingerne i udlandet fremover skal fremgå i kroner og ører på både kontoudtog og den årlige gebyroversigt. Sidste del tegner der sig allerede nu et politisk flertal for. Men bankerne finder forslaget overflødigt.

-Vi har jo generelt nogle meget veluddannede kunder i Danmark, som sætter sig ind i de vilkår, der er er for at få et produkt i en bank, og det har jo nogle omkostninger at få et produkt, og det tror jeg, at der er mange, der godt ved, siger Louise Fjord, seniorkonsulent i Finans Danmark.

Ifølge bankerne risikerer det at skade både bankerne og kunderne, hvis politikerne i Danmark strammer kravene.

-Det kan hurtigt blive meget komplekst for kunderne at overskue, men også svært for bankerne at administrere, siger Louise Fjord, der understreger, at Finans Danmark altid er villig til en dialog med politikerne, hvis de fastholder deres ønske om mere åbenhed.

I det hele taget vil det dog være en dårlig idé at indføre dansk national lovgivning på området, lyder det fra bankerne.

-Vi synes, det skal følge den tradition, der er på området med betalingskort, hvor meget af det er reguleret på EU-plan. Det er jo meget på tværs af lande, at man bruger sit kort, så derfor skal det ske på EU-plan, hvis det er noget, man vil gøre noget ved, siger Louise Fjord.

Politikernes ønske om mere åbenhed om gebyrerne kommer, efter at DR Nyheder har afdækket, hvordan banker på stribe har hævet deres valutakurstilllæg med 50 procent for betalinger med visadankort i europæiske lande uden for Danmark. Både Nordea, Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Handelsbanken har i år hævet deres valutakurstillæg, men ingen af de nævnte banker har i dag ønsket at give interview om deres holdning til mere åbenhed om gebyret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk